Lajčak došao u Prištinu da dogovori sastanak u Briselu na nivou pregovarača

FOTO: Kim

Imamo dugačku listu pitanja za razgovor, a najvažnije pitanje je primena sporazuma, kazao je novinarima u Prištini evropski posrednik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Nakon razgovora sa šefom kosovskog tima za dijalog Besnikom Bisljimijem, Lajčak je potvrdio da je glavni razlog njegovog dolaska dogovor sastanka šefova pregovarački timova narednih dana.

Takođe je potvrdio da su dva glavna pitanja razgovora bila primena Evropskog sporazuma o putu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao deo oko primene uredbe CBK o gotovinskim plaćanjima.

„Razlog zašto smo razgovorali je taj što postoji određene odredbe koje su relevantne za dijalog i to je takođe veoma važno“, kazao je Lajčak u vezi sa pitanjem primene uredbe CBK.

Što se tiče primene Evropskog sporazuma, naglašava da bi hteo da vidi „brzu“ primenu sporazuma koji je donešen pre više od godinu dana, podsetivši na to da je u pitanju „dokument koji je u potpunosti pravno obavezujući“.

„Ovaj sporazum je najbolji koji i Srbija i Kosovo mogu dobiti. Potpuno sam siguran u to. Da postoji bolji sporazum, već bi ga predložili. Zato je u svačijem interesu da se počne sa realizacijom što pre, jer u ovom dogovoru imamo odgovore na sva pitanja šta i kako da radimo. Jedino pitanje na koje nema odgovora je kad. I moje pitanje je zašto čekati. Ovaj sporazum je dobar. Proveli smo mnogo vremena u razgovorima o dinamici i slaganju primene koraka. Postoji strah na obe strane – ako uradim ono što mi se traži da uradim, da li ću dobiti šta mi je obećano. I o tome pričamo“.

Lajčak je podsetio i na sastanak u Briselu prošle nedelje koji je trebalo da bude organizovan upravo za glavne pregovarače, ali na njega Bisljimi nije otišao uz obrazloženje da primena Uredbe CBK nije deo dijaloga. Iz Prištine su umesto njega otišli najviši predstavnici Centralne banke Kosova.

„Kao što znate bio sam domaćin sastanku na ekspertskom nivou prošle nedelje u Briselu, sastanak je bio kontruktivan. Bili smo u mogućnosti da nađeno odgovore na nekoliko pitanja. Međutim, postoje i pitanja koja izlaze iz mandata ovih eksperata i o tim pitanjima smo razgovarali sa g. Bisljimijem“, sada je kazao Lajčak.

I dok je potvrdio da je upravo cilj sastanka da uskoro organizuje susret Bisljimija i Petkovića, Lajčak otkriva da je za prethodni sastanak ostavio sam mogućnost da obe strane odluče samostalno ko će ih predstavljati.

„Rekao sam da je najbitnije da se sastanemo i razgovaramo. Kosovo je predstavljala delegacija CBK a Srbiju Petković, to sam ostavio na njima. Treba se razgovarati o mnogim problemima, što je i sledeći korak u pregovorima“.

Na pitanje da li je zadovoljan današnjim sastankom odgovorio je:

„Da, dobio sam odgovore na moga moja pitanja, sada je potrebno da analiziram, i da li imam sve odgovore. Ima još pitanja na koja treba odgovoriti. Ovo je proces koji bi trebalo na kraju da reši to da ne bude ljudi sa negativnim konsekvencama odluka“.

Lajčak se vraća za Brisel.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.