Ferero ispratio italjanski rezervni bataljon KFOR-a i zahvalio im na očuvanju opštinskih zgrada na Severu

Italijanski KFOR
FOTO: NATO/KFOR

Italijanska jedinica KFOR-a, operativnog rezervnog bataljona, ceremonijom u Peći – zvanično je završila svoju četvoromesečnu misiju na Kosovu. Na ovoj ceremoniji, između ostalog, zamenik italijanskog ambasadora na Kosovu Ugo Ferero, izrazio je zahvalnost vojnicima na očuvanju zgrada opština na Severu, kao i na bezbednosnim aktivnostima u tim i drugim opštinama.

„Želeo bih da podvučem reči zahvalnosti koje je komandant KFOR-a, general-major Ozkan Ulutaš, pre samo nekoliko dana podelio sa nama o spremnosti koju ste pokazali u sprovođenju sve zadatke koji su vam dodeljeni, uključujući i one koji se odnose na čuvanje zgrada srpskih opština i druge bezbednosne aktivnosti na severu Kosova, posebno u opštinama Zubin Potok, Zvečan, kao i Južna Mitrovica i Podujevo“, naveo je Ferero, saopštio je KFOR.

Jedinicu su činili 186. puk italijanskih padobranaca „Folgore“ i dodatno osoblje italijanske vojske i karabinjera.

Pukovnik Đovani Korado, komandant puka „Folgore“, odlikovan je medaljom NATO, kao priznanje za odlične zasluge.

Zahvalio mu se zamenik komandanta KFOR-a, brigadni general Federiko Bernaka na neprocenjivom doprinosu.

„Žene i muškarci Operativnog rezervnog bataljona, vaše svakodnevne akcije su pokazale kredibilitet i efikasnost vaše uloge. Pristali ste na izazov i svojom bezuslovnom službom počastili ste prestiž italijanske zastave u ovom regionu od strateškog značaja za Alijansu“. 

Bernaka je takođe istakao kontinuirane bezbednosne napore KFOR-a širom Kosova da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica.

„Značajni doprinos Italije u KFOR-u u proteklih 25 godina bio je sinonim za poverenje i profesionalizam, koji su prepoznale sve uključene strane“, kazao je.

Brojne civilne i vojne vlasti su učestvovale u ceremoniji, uključujući komandanta Misije EU za vladavinu prava (EULEKS), general-majora Pjetra Barbana, komandanta KFOR-a Regionalne komande Zapad, pukovnika Frančeska Ferara, komandanta Multinacionalne specijalizovane jedinice , pukovnik Masimo Rosati i komandant vojne policije Regionalne komande Zapad, major Frančesko Đangreko.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.