Svakodnevne gužve ispred filijala Poštanske štedionice u KM, limit na 10,000 dinara

FOTO: KoSSev

Druga je uplata socijalnih davanja iz Srbije legla na račune građana na Kosovu, kao i plata i penzija. Za sutra je najavljena i isplata januarske naknade za nezaposlene za KiM. Da li i kako građani dolaze do njih?

Prvog februara na snagu je stupila uredba Centralne banke Kosova kojom se, između ostalog, reguliše i to da je evro jedina dozvoljena valuta na Kosovu, ali i to da se svaka transakcija novca koji ulazi i izlazi sa Kosova – mora vršiti preko Centralne banke.

Time se praktično istiskuje srpski dinar, kao i dinarski platni promet iz Srbije.

Odluka direkto utiče na, kako se procenjuje, oko 100,000 građana na Kosovu (ne samo iz srpske zajednice) koji ostvaruju i zavise od dinarskih primanja, uključujući i socijalno najugroženije kategorije i penzionere.

Zbog toga, nakon pritiska zapadnih predstavnika koji od kosovskih vlasti traže da odluku suspenduju i pronađu alternativu za građane koji novac, naglašavali su, moraju nastaviti da primaju, Priština je odlučila da za taj deo Uredbe CBK da prelazni period – za prilagođavanje.

Ipak, iako je pristala na tromesečni period prilagođavanja, u istom je periodu zaplenjeno četiri miliona dinara na Kosovu, a zatim su dve višemilionske pošiljke Narodne banke Srbije, namenjene za isplate svih davanja, vraćene sa prelaza Jarinje.

Uplate ležu, a podizanje?

Na račune građana pristižu uplate, a raspitivali smo se kako i da li građani uspevaju da dođu do njih.

Jedine filijale koje na Kosovu trenutno isplaćuju dinarska davanja su Banka Poštanska Štedionica i Pošta.

Nedeljama su ispred njihovih bankomata i filijala dugi redovi, poslednjih dva dana znatno pojačani nakon što je najavljena isplata roditeljskog, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja.

Ovi korisnici nemaju mogućnost podizanja novca u drugim bankama, osim u Pošti ili Poštanskoj štedionici. Socijalna davanja podižu se tu na osnovu matičnog broja građana.

Odlaskom u glavnu Poštu u Kosovskoj Mitrovici, danas u ranim jutarnjim časovima, saznali smo da u toj filijali nema dinara za ove isplate, iako su pristigle na račune (ili matične brojeve) građana. To je službenica kazala korisnicima koji su dolazili po svoj novac. Ipak, građani i dalje pokušavaju.

One koje smo potom zatekli ispred filijala Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici nisu bili raspoloženi da govore za našu kameru, a oni koji su to hteli van objektiva objasnili su nam kako se trenutno vrše usluge u ovoj banci.

Dinari su u nedostatku, kazali su nam, pa se sve isplate građanima već nekoliko dana vrše paušalno – po 10,000 dinara. U banci im se govori i da po još isto toliko mogu doći i naredni dan. Ujedno, građani mogu da biraju, pa da taj iznos uzmu u evrima. Službenici im kažu da se tako mora, da bi se novac nekako raspodelio i da dođe do svih.

FOTO: KoSSev

Sve to se može podići samo na šalteru, jer bankomati najmanje tri dana nisu u funkciji.

Kakva je situacija u ostalim srpskim sredinama?

Još je gore u Pošti i Poštanskoj štedionici u srpskim sredinama južno od Ibra. RTV Kim iz Gračanice javlja da dinara tamo uopšte nema, a da se za novac građani najčešće upute u Kosovsku Mitrovicu ili u centralnu Srbiju.

U Goraždevcu Pošta ne radi, a na bankomatu nema novca, kazale su nam kolege iz tamošnjeg radija. U Osojanu Pošta radi, ali ni u njoj nema novca. Građani i odatle za novac odlaze u Kosovsku Mitrovicu ili, ako im se ukaže prilika, u centralnu Srbiju.

Primetna je zabrinutost kod građana, svih, a ponajviše kod socijalno ugroženih kategorija i penzionera. Jednoobrazno nam kažu da ih, osim da li će imati novca za svoje osnovne životne potrepštine, kao i do kada će im i ovaj ograničeni iznos biti dostupan, posebno brine nedostatak instrukcija za dalje i to sa obe adrese – i iz Beograda i Prištine.

Znatan broj građana iz Mitrovice, u nedostatku rešenja, opredeljuje se da za svoje dohotke otputuje u Rašku ili Novi Pazar. I to je, međutim, prepreka za one najugroženije – socijalne slučajeve, penzionere (zbog starosne dobi), kao i za osobe sa posebnim potrebama.

Ispred jedne od filijala Poštanske u Kosovskoj Mitrovici danas je održan protest prosvetnih radnika, a za sutra, kako saznajemo, isti će održati i korisnici socijalnih davanja.

Sa konkretnim pitanjima kakvo je trenutno realno stanje u njihovim filijalama na Kosovu kada je reč o dinarima, ali koliko dugo će banka moći, imajući u vidu trenutnu situaciju, da vrši isplate građanima iz zaliha – obratili smo se ovog jutra upitom Banci Poštanska štedionica.

Međutim, do objavljivanja ove vesti, odgovor na naša pitanja – nismo dobili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.