RSE: Poslednja akcija na Severu biće deo izveštaja o mogućem ukidanju mera PR, trebalo bi da bude završen maja

Foto: Evropska unija

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) još nije izradio izveštaj koji se odnosi na mogućnost ukidanja mera protiv Kosova, prenosi RSE.

Zvaničnici iz njegovog kabineta potvrđuju da će izveštaj obuhvatiti i prošlonedeljnu operaciju kosovskih vlasti, kada je policija zatvorila šest objekata Banke Poštanske Štedionice Srbije i Narodne banke Srbije, u četiri opštine na Severu Kosova.

Peter Stano, portparol EU, je potvrdio da će i nedavni događaji biti sastavni deo Boreljovog izveštaja.

„Mere su postavljene kako bi se kosovske vlasti motivisale da rade na deeskalaciji. Naravno, sve što se dešava na terenu, što ima negativan uticaj na napore za deeskalaciju, se beleži i uključuje u izveštaj“, izjavio je Stano.

Kako piše RSE, prema dobro obaveštenim evropskim izvorima, izveštaj Borelja trebalo bi da bude okončan najkasnije do kraja maja. Očekivalo se da će izveštaj sadržati preporuku za ukidanje mera, a jedina nepoznata je bila da li će one biti ukinute potpuno ili postepeno.

Prema ovim izvorima, operacija na severu od prošlog ponedeljka dovela je do odlaganja finalizacije izveštaja, kako bi se i ove akcije kosovskih vlasti uzele u obzir.

Većina zemalja članica Evropske unije, krajem aprila, odmah nakon održavanja glasanja za opoziv gradonačelnika se izjasnila za ukidanje mera protiv Kosova.

To je bio razlog što su od šefa evropske diplomatije zatražili da pripremi navedeni izveštaj, a njegove preporuke u izveštaju poslužiće kao osnova za vraćanje ovog pitanja na dnevni red i razmatranje mogućnosti ukidanja mera.

EU je uvela kaznene mere prema Kosovu u junu 2023. nakon nasilja krajem maja na Severu, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama kosovske vlade.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Kosovske vlasti redovno pozivaju EU da ukine ove mere, jer ocenjuju da su ispunili obavezu iz sporazuma sa Unijom za smanjenje tenzija na severu zemlje.

Pročitajte još:

Kurti: Kosovo je ispunilo sve zahteve EU za ukidanje mera

Stano: Mere će Prištini biti ukinute kada odluči EU, a ne kosovski političariPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.