Sunjog u poseti opštinama Klina i Istok, u Goraždevcu razgovarao o životu srpske zajednice

Sunjog u Istoku
FOTO: Kancelarija EU na Kosovu

Šef EU na Kosovu Tomaš Sunjog posetio je danas opštine Klina i Istok. U okviru svoje posete, on se sastao sa tamošnjim gradonačelnicima. Ujedno, otvorio je i renovirani Dom zdravlja u Klini namenjen pobošljanju pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Ovaj zvaničnik boravio je i u Goraždevcu, gde je sa novinarom Darkom Dimitrijevićem razgovarao o životu Srba u ovom selu.

Svoju posetu opštinama Klini i Istok šef EU na Kosovu Tomaš Sunjog započeo je sastankom sa gradonačelnicima Kline i Istoka, Zenunom Eljezajem i Iljirom Feratijem, saopštili su iz Kancelarije EU na Kosovu.

Teme razgovora bile su i lokalna uprava, ekonomski razvoj, zastupljenost žena u lokalnoj upravi i saradnja sa centralnom vladom.

Ujedno, u Klini je Sunjog otvorio renovirani Dom zdravlja, „ključnu prekretnicu EU4 ALL projekta, čiji je cilj poboljšanje pristupačnosti za osobe sa invaliditetom“.

„Kroz projekat EU4All, koji traje od 2021. do 2024. godine, uloženo je oko 100.000 evra u Dom zdravlja u Klini. Ova inicijativa je deo šire investicije od preko 2,6 miliona evra u 19 javnih zgrada u 19 opština, podstičući inkluzivnost ljudi na Kosovu“, saopštili su iz Kancelarije EU na Kosovu.

S druge strane, Sunjog je u Istoku posetio ribnjak – „Trofta“ (pastrmka prim.red) koju podržava EU.

„Uz sredstva EU, kompanija je poboljšala kvalitet svojih prerađenih ribljih proizvoda kako bi ispunila standarde bezbednosti hrane EU, otvarajući nova radna mesta i promovišući ekološki prihvatljivu preradu i tehnologije obnovljive energije. Ovaj projekat, vredan 737.703 evra, završen je 2022. godine“, navode u saopštenju.

Sunjog je tom prilikom istakao ključnu ulogu koju EU pruža kosovskim preduzećima.

„Neverovatno je svedočiti ključnoj ulozi pomoći EU kosovskim preduzećima. Kao najveći donator Kosova, podrška EU je pomogla u stimulisanju rasta, stvaranju radnih mesta i povećanju konkurentnosti. Ukupno EU finansiranje razvoja privatnog sektora Kosova od 2014. do 2023. premašuje 70 miliona evra.“

Tokom svoje posete, Sunjog je obišao i arheološko nalazište Dresnik u Klini i selo Goraždevac.

Tokom posete Goraždevcu, sastao se Darkom Dimitrijevićem iz medija Radio Goraždevac kako bi razgovarao o pitanjima koja utiču na zajednicu Srba koja živi u selu, saopštili su iz Kancelarije EU na Kosovu.

O onome što je čuo o životu Srba, u saopštenju EU-a nije izdato više detalja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.