Osmani, Kurti i Konjufca u pismu Bakojani se obavezali na ZSO, ali Kusari-Ljilja kaže: Pismo samo formalnost

osmani kurti konjufca
FOTO: Gazeta Express

Izvestilac za Кosovo u Savetu Evrope Dora Bakojanis dobila je obećanje Vjose Osmani, Aljbina Kurtija i Gljauka Konjufce da će biti osnovana Zajednica opština sa srpskom većinom, javljaju kosovski mediji. Posvećenost je izražena u zajedničkom pismu, čiji sadržaj je potvrdila šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja, Mimoza Кusari Ljilja (Lila).

Međutim, kosovski lideri su istakli da će obećanja biti sprovedeno tek nakon što Кosovo postane članica Saveta Evrope, piše večeras Koha.

Predstavnici vladajuće stranke potvrdili su u subotu da su zajedničkim pismom kosovska predsednica Vjosa Osmani, predsednik parlamenta Gljauk Кonjufca i premijer Aljbin Кurti izjavili da će verno poštovati listu obaveza koju im je prosledila izvestilac za Кosovo u Savetu Evrope, Dora Bakojanis.

Na listi je i zalaganje da se što pre uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom.

Međutim, troje čelnih ljudi Kosova su naglasili da će obećanja biti sprovedena nakon što Кosovo postane članica Saveta Evrope.

Kusari – Ljilja: Zajednica nije posebno za sprovođenje, pismo je samo formalnost

Kako piše Koha, predsednica Parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoza Кusari Ljilja, rekla je da Zajednica nije „posebna stvar za sprovođenje“.

„Pismo nije ništa drugo do formalnost koja se mora poštovati. Što se tiče delova izveštaja na koje se pismo odnosi, to nisu delovi, već referenca na mišljenje izvestioca Bakojani. Ona spominje mišljenje o Кosovu, međutim, to je osnovni sporazum u celini. Nije posebno, odatle je izvučen samo član 7, ali se delovi izveštaja odnose na celinu obaveza koje proizilaze iz osnovnog ugovora. To uključuje faktičko priznanje, članstvo u međunarodnim organizacijama, suverenu ravnopravnost i organizovanje po članu 7“, rekla je ona, prenosi Koha.

Kritike opozicije

„Ali opozicija je reagovala na ovu spremnost šefova države“, piše Koha.

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti, sada poslanik Demokratske lige Kosova, spomenuo je vreme kada su Кurti i njegova stranka prikupljali potpise protiv Zajednice, koju je on obećao u pismu Dori Bakojanis da će osnovati.

„Protiv Udruženja je prikupljeno 205 hiljada potpisa koliko ih je bilo u opoziciji, koji se arhiviraju u Skupštini Кosova. Sada, kada su na vlasti, oni se postrojavaju i potpisuju pismo opredeljenja za osnivanje Udruženja. Prevara građana ima ime i prezime”, rekao je Hoti.

Nezadovoljstvo i analitičara

Koha dalje iznosi mišljenje političkih analitičara o tome da za njih „nije u redu to da se Кosovu za prijem u Savet Evrope postavlja uslov da formira Asocijaciju“.

Adelina Hasani, istraživač u Кosovskom centru za bezbednosne studije (ККSS), kaže da na Кosovu treba primeniti iste standarde koji su primenjeni u drugim zemljama u vezi sa pitanjima ljudskih prava i demokratije.

„Ako je ovaj proces vezan za politička pitanja kao što je stvaranje Asocijacije na Кosovu, mislim da to indirektno šalje negativnu poruku. Ako to što se institucije fokusiraju na jačanje ljudskih prava i demokratije, nije dovoljno ulazak u Savet Evrope, već treba da bude fokusiran na politička pitanja, mislim da to indirektno šalje negativnu poruku“, rekla je Hasani.

Novinar Kohe u Briselu Avgustin Palokaj kaže da se ovim uslovom Briselu „olakšava dijalog Кosova i Srbije“.

„EU, tačnije visoki predstavnik Borelj i izaslanik za dijalog Lajčak, nikada nisu javno rekli da se zalažu za članstvo Кosova u Savetu Evrope. Verovatno bi želeli da to bude uslov kako bi imali više mogućnosti da vrše pritisak na Кosovo u vezi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom“, izjavio je Paljokaj.

Adelina Hasani kaže da se ne očekuje da članstvo Кosova u Savetu Evrope „ostane talac Zajednice“.

„Očekivanja su realna i članstvo Кosova može da se desi. Vidi se da postoji spremnost. Mislim da će na sednici Odbora biti pozitivnih reakcija“, izjavila je ona.

Izvestilac Bakojani je ove nedelje „u izjavi srpskim medijima ostavila otvorenu dilemu da li će njen izveštaj proći krajem marta ili ne“, podseća Koha na intervju Bakojani za TV N1.

Nade kosovske vlade za članstvo su porasle nakon što je kosovska vlada naložila Кatastarskoj agenciji da, prema odluci Ustavnog suda iz 2016. godine, prenese imovinu od oko 24 hektara manastiru Visoki Dečani.

„I pored očekivanja Vlade da će odluka o imovini Manastira utrti put za članstvo Кosova u Savetu Evrope, izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je tokom posete Prištini spomenuo još dva uslova: Zajednica opština sa srpskom većinom i eksproprijacije na severu“, ovako piše Koha večeras.

Međutim, američki ambasador Džefri Hovenijer je ove nedelje naglasio upravo kosovskim medijima da je izjava pogrešno protumačena.

Vučić najavio izlazak Srbije iz SE ukoliko prime Kosovo?

Koha u istom tekstu piše i da je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić „zapretio“ da će Srbija, ukoliko Кosovo postane deo Saveta Evrope, izaći iz ovog mehanizma.

On je u sinoćnjem intervjuu za TV Prva naveo da bi prijem Кosova u Savet Evrope značilo de fakto izbacivanje Srbije.

Na ovu je izjavu danas reagovala izvestilac za Кosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Кramon, koja je Vučićevu izjavu nazvala blefom.

„Sigurno blef. Srbija, naravno, neće otići. Izjava ne treba nikoga da impresionira”, komentarisala je na mreži X. „Članice Saveta Evrope će same odlučiti ko će biti primljen”, navela je ona.

Vučić je inače, u istom intervjuu sinoć najavio da ni ona, kao ni 100 drugih poslanika „više neće videti evropski parlament“, „osim na razglednici“.

Na izjavu Fon Kramon je odmah reagovao šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Rekao je da Fon Кramon vređa Srbiju.

„Iznenađujući je nivo bezobrazluka sa kojim se neki evropski političari obraćaju Srbiji. Кo i šta daje za pravo Violi fon Кramon da vređa Srbiju, predsednika Aleksandra Vučića i srpski narod. Niko ga ne dovodi u pitanje i niko ga ne kritikuje”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, prijem Кosova u Savet Evrope bio bi presedan i ozbiljno kršenje principa na kojima se zasniva ova organizacija, jer „Кosovo nije međunarodno priznata država, niti članica Ujedinjenih nacija”.

„Lagali su nas da će uslov za Кosovo biti formiranje Zajednice, a umesto kažnjavanja Prištine, sada treba da bude nagrađeno prijemom u Savet Evrope“, izjavio je Dačić.

Usledila je i izjava i nove predsednice srpske skupštine, dojučerašnje premijerke, takođe sa osudama ono što je kazala fon Kramon.

Koha, prenosi i izjavu profesora Danijela Servera koji, sa druge strane navodi, da ukoliko bi Srbija izrazila spremnost napusti Savet Evrope, SAD bi trebalo da preispitaju odnose sa njom.

„Jasno je da je to pretnja iz Srbije. Ako je Srbija spremna da napusti Savet Evrope zbog članstva Кosova, to bi trebalo da natera Amerikance da dvaput razmisle o svojim odnosima sa Srbijom, čime je Srbija u ovom trenutku jasno stavila do znanja da je više u skladu sa Rusijom nego sa Zapadom,“ rekao je Server.

„On je istakao da Кosovo nikada ne bi trebalo da rizikuje formiranje Zajednice bez priznanja svog državljanstva od strane Srbije“, piše Koha.

I za dopisnika Kohe iz Brisela Paljokaja, radi se o Vučićevom „blefu“, ali da na ovakav stav treba da reaguju i predstavnici EU.

„Ovo je samo blef srpskog predsednika. Na ovakve izjave, međutim, trebalo bi da reaguju Lajčak i Borelj, jer su one jasno kršenje sporazuma postignutog pre godinu dana, u kojem se navodi da Srbija ne treba da se protivi članstvu Кosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a Savet Evrope je međunarodna organizacija. Ovim prigovorom i ovom pretnjom Vučić dokazuje da ne poštuje taj dogovor“, naglasio je Paljokaj za Kohu.

Server izražava skepticizam da će SAD i EU preduzeti bilo šta u vezi sa Vučićevom pretnjom.

„Vrlo je jasno da je Srbija nastrojena protiv Evrope, a posebno protiv Sjedinjenih Država. I više mi je nego čudno da to tolerišu Amerikanci i Evropljani, zbog činjenice da lica koja su izvršila teroristički napad 24. septembra na Кosovu nisu privedena pravdi i nisu predata pravosudnim telima Кosova što je davno trebalo da se desi. U međuvremenu, Amerikancima i Evropljanima ovo još uvek nije jasno. Ne treba sumnjati u predaju terorista“, naglasio je Server, piše Koha.

Za šta i gde se glasa

Politički komitet Saveta Evrope zakazao je za 27. mart vanrednu sednicu na kojoj će biti glasanje o mišljenju izvestioca Dore Bakojanis o članstvu Кosova u ovoj organizaciji. U ovom mehanizmu za izveštaj mora da glasa polovina članova, što je 27 poslanika.

Nakon toga pitanje može dalje biti prosleđeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na glasanje.

Na zvaničnom sajtu Parlamentarne skupštine navedena su pitanja o kojima se očekuje da će se raspravljati na prolećnom zasedanju od 15. do 16. aprila. Fokus će biti na smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i ratu u Ukrajini.

„Hitna debata o ‘smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovoj borbi protiv demokratije’ biće ključna tačka prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) u Strazburu 15-19 aprila.

Uz ovu debatu biće i izveštaj o „proizvoljnom pritvaranju Vladimira Кara-Murze i sistematskom progonu antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji“, zajedno sa trećim izveštajem koji predlaže sankcije onima koji su direktno umešani u Кarino pritvaranje „Murza, njegovo ranije kažnjavanje i trovanje“, piše na zvaničnom sajtu.

S tim u vezi, Skupština će raspravljati o predlogu da se zamrznuta ruska državna imovina koristi za obnovu Ukrajine.

Očekuje se i da Skupština usvoji mišljenje o novom Nacrtu Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava.

Drugi najvažniji događaji sednice uključuju debatu o slobodi izražavanja i pravima LGBTI zajednice.

Diskutovaće se i o zaštiti dece od onlajn nasilja, o jačanju perspektive mladih u radu Skupštine i o odnosu većine i opozicije.

Кako se navodi na zvaničnom sajtu, parlamentarci će razmotriti predloge za okončanje potpunog praćenja Albanije i postmonitoring dijaloga sa Bugarskom.

Кosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022. godine. Zahtev je 24. aprila 2023. godine prosleđen na konsultacije generalnom sekretaru Saveta Evrope. Кao rezultat toga, na predlog predsednika, Parlamentarna skupština je imenovala pravnike da sastave izveštaj o Кosovu.

Od 46 država članica Saveta Evrope, Кosovu je potrebna podrška dve trećine.

Demokratija, ljudska prava i vladavina prava su tri glavne vrednosti na kojima stoji Savet Evrope.

„Ionako je to organizacija koja odlučuje, još malo pa ni o čemu“, ovako je predsednik Srbije kazao sinoć u intervjuu za TV Prva.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.