Dačić se zahvaljuje – „Republika Gana poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije“

Dačič i ministarska spoljnih poslova Gane
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministarka spoljnih poslova i regionalne integracije Republike Gane, Širli Ajorkor Bočvej, danas boravi u Beogradu povodom obeležavanja 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i ove zemlje. Ona se sastala sa ministrom spoljnih poslova Srbije. Ivica Dačić je iskoristio priliku da se zahvalio gošći, na tome što, kako navodi – Gana podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Na sastanku dvoje zvaničnika, konstantovalo se da Srbiju i Ganu vezuje tradicionano prijateljstvo koje datira iz šezdesetih godina prošlog veka:

„Kada su, kao osnivači Pokreta nesvrstanih zemalja, imale vrlo intenzivne odnose“, a srpska preduzeća gradila brojne objekte širom Gane, navode iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić i Bočvej iskazali su obostranu spremnost da se ova „solidna osnova“ nadograđuje zajedničkim snagama, a posebno u ime toga, što se ove godine obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država.

Sutra će, povodom obeležavanja jubileja uspostavljanja diplomatskih odnosa, Dačić i Bočevaj održati predavanje za polaznike Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova i studente iz Gane, koji u u Srbiji studiraju u okviru programa “Svet u Srbiji”.

Ovom prilikom, ovoj zvaničnici, biće uručena jubilarna personalizovana poštanska markica, navode.

Istovremeno, Dačič se zahvalio Bočevej na tome što Gana, kako je naveo, pruža podršku „teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije“.

Beograd tvrdi da je Gana povukla priznanje, Priština da je i dalje na listi priznanja

Gana je, prema navodima Prištine, zemlja koja je priznala Kosovo još 23. januara 2012. godine.

Ta informacija stoji na zvaničnom sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, Ivica Dačić, je novembra 2019. godine, takođe na funkciji ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije, saopštio da je ova država povukla priznanje.

Savetnik tadašnjeg kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija – Jetljir Ziberaj, sa druge strane, odmah je odbacio Dačićeve navode i definisao ih kao „lažnu vest“ i „propagandu“.

Na zvaničnom sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova i dalje se navodi da je Gana jedna od zemalja koje su priznale Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.