Gaši: Učešće na popisu po prvi put onlajn za dijasporu

liza gaši
FOTO: Kim

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Zamenica ministarke spoljnih poslova, Ljiza Gaši (Liza Gashi), saopštila je da je prvi put počela „onlajn“ registracija dijaspore putem platforme eDiaspora.

Gaši je rekla da će građani po prvi put imati priliku da registruju sebe i članove svojih porodica kao državljane Kosova sa bilo kog mesta u svetu.

„U skladu sa našim strateškim planom, kreirali smo platformu eDiaspora kao prvi modul koji ima za cilj digitalnu vezu između Kosova i dijaspore, počevši od procesa popisa stanovništva. Registracija stanovništva nam služi kao alat za bolje planiranje i osmišljavanje politika i usluga u odnosu na situaciju i potrebe naših građana gde god se nalazili. Vi ste vitalni i neodvojivi deo Kosova i mi smo posvećeni tome da bolje razumemo prisustvo naše zajednice u dijaspori kako bismo vam pružili najadekvatnije usluge“, napisala je Gaši.

Ona je pozvala sve građane Kosova koji žive u dijaspori da učestvuju na popisu i da podele poruku svim svojim prijateljima i rođacima.

„Da biste se registrovali, možete koristiti dve metode:

Metod I je putem onlajn aplikacije koju možete preuzeti na platformi: ediaspora.rks-gov.net;

Metod II uključuje deklaraciju podataka o vama i vašim rođacima koji žive na Kosovu“, napisala je Gaši.

KoSSev: Poziv građanima Kosova u dijaspori, da se odazovu popisu stanovništva i registruju se putem platforme eDiaspora, danas je uputila i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala. U objavi na svom nalogu na mreži „X“ poručila im je da su svi oni „deo Kosova“, te da treba da se registruju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.