Krasnići: Kurti se slobodno kreće Severom; Više neće biti prilika za postavljanje barikada, ne isključujem mogućnost da neko pokuša

Eljbert Krasnići
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Izvor: Dukađini (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), posle posete Severu rekao je da „kriminalnim grupama neće biti lako da postave barikade“.

On je u Debati plus, nakon jučerašnje posete Severu, rekao da se kosovski premijer Aljbin Kurti slobodno kreće.

Prema njegovim rečima, veća je bezbednost na Severu posle 5. novembra.

„Desetog decembra postavljene su barikade po nalogu Beograda na Severu, koji je kontrolisao Goran Rakić. 28. decembra predsednik Srbije je naredio uklanjanje barikada, kada je video da nema kuda dalje, a imamo još komplikovanije situacije sa postavljanjem gradonačelnika, i napadom kriminalnih grupa na KFOR, Kosovsku policiju, ali na Severu više nismo imali barikada“.

Iako je Krasnići izjavio da više ne mogu da se postave barikade na Severu, on ipak nije isključio mogućnost da neko pokuša da ih postavi.

„Mislim da više neće biti lakih prilika za organizovane kriminalne grupe da postave barikade“, rekao je on.

Ali on je izrazio uverenje u pozitivan i efikasan odgovor snaga Kosovske policije i drugih snaga.

Preko 40 Srba iz Leposavića razgovaralo sa Kurtijem o svojim zabrinutostima

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići saopštio je da je više od 40 građana iz srpske zajednice iz opštine Leposavić juče učestvovalo na sastanku sa premijerom Aljbinom Kurtijem, kako bi razgovarali o njihovim zabrinutostima i konkretnim zahtevima.

Krasnići je u „Debati Plus“ takođe naglasio da se preko 3,000 građana opštine Leposavić prijavilo za razne subvencije u oblastima poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva, ocenivši to kao znak da Kosovo radi na pružanju neophodnih usluga građanima na Severu.

„Preko tri hiljade građana prijavilo se za razne subvencije iz oblasti poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i to su važni znaci da naša Republika ima mogućnosti preko kabineta gradonačelnika. Na današnjem sastanku sa premijerom Kurtijem i nama bilo je više od 40 pripadnika srpske zajednice iz opštine Leposavić, koji su otvoreno govorili o svojim zabrinutostima, o svojim konkretnim zahtevima, o tome kako lokalne i centralne vlasti mogu da ih podrže“, naveo je Krasnići.

On je, između ostalog, rekao da je pitanje bezbednosti na Severu danas mnogo drugačije nego ranije.

„Reakcije Srpske liste pokazuju njihovu nesposobnost da upravljaju političkom situacijom“

Reakcije Srpske liste povodom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Severu, Krasnići vidi kao pokazatelj „njihove nesposobnosti da upravljaju političkom situacijom“, i dodaje da od njih ne očekuje ništa pozitivno.

SL osudila Kurtijevu posetu Severu, Arsenijević: Zašto vaši poslanici nisu izašli i upitali ga šta će tu?

Prema njegovim rečima, reakcija Srpske liste je samo dokaz njihove nemoći.

„Njihove reakcije u ovom trenutku pokazuju njihovu nesposobnost da upravljaju političkom situacijom. Ne bih očekivao ništa pozitivno od Srpske liste. Njihova reakcija je samo reakcija koja pokazuje njihovu nemoć. U ovom trenutku je važan sastanak premijera sa strukturama opštine Leposavić, predsedavajućim Skupštine opštine, zamenikom predsednika opštine, ostalim odbornicima, ali i građanima koji su angažovani u opštini Leposavić, građanima koji žele da se oslobode pritisaka Srpske liste i Beograda i stvore prostor za druge građane da imaju koristi od usluga opštine“, naveo je on.

Pročitajte još:

Kurti obišao i kuće u izgradnji u naselju Brđani

SL osudila Kurtijevu posetu Severu, Arsenijević: Zašto vaši poslanici nisu izašli i upitali ga šta će tu?

Kurti iz K.Mitrovice: Glavna briga Beograda ta što ljudi koji nisu ni lekari ni nastavnici neće moći da dobijaju novac u kešu, imaju posebne registre za koje se ne zna

Kurti stigao i u Opštinu Severna Mitrovica, u toku sastanak sa Atićem

Kurti posetio Opštinu u LeposavićuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.