Kosovo možda ukine zabranu na uvoz makedonskih proizvoda do kraja nedelje

Moguće je da će Kosovo ukloniti zabranu na uvoz meda i krompira iz Severne Makedonije do kraja nedelje, saopštio je kosovski ministar trgovine na konferenciji za štampu nakon sastanka sa severnomakedonskim ministrom ekonomije Krešnikom Bektešijem.

„Mi smo se dogovorili da pošaljemo našoj Agenciji dodatne garancije, Republika Kosovo nema  takvu obavezu prema drugim zemljama CEFTA-e. Veterinarska agencija će do petka obezbediti da Makedonska agencija za veterinarstvo dobije aktivni program nadgledanja proizvodnje, u ovom slučaju ribe za mrest, koju Kosovo izvozi u Makedoniju. Naš cilj je da olakšamo Makedoniji da taj proizvod plasira zemljama u kojima Makedonija pokušava da ga plasira“, rekao je Šalja, prenosi Gazeta Express.

Podsećamo, prošle nedelje je Kosovo uvelo zabranu na uvoz prirodnog meda i krompira iz Severne Makedonije kao odgovor na odluku skopskog ministarstva da zabrani uvoz riba za mrest sa Kosova, za koje tvrde da na Kosovu ne prolaze potrebne zdravstvene provere.

Tim povodom je danas u Prištini boravio severnomakedonski ministar ekonomije, Krešnik Bekteši sa kojim je Šalja dogovorio mere za ukidanje obostranih barijera.

„Makedonija je uvela ovu meru svim zemljama koje ne sprovode aktivnu kontrolu proizvodnje ribljih proizvoda. Od prošle godine smo kao vlada obavestili relevantne institucije poput Kosova, Albanije, Srbije i Bosne o ovom programu čija je svrha izvoz naših proizvoda u EU“, rekao je Bekteši.

Kako je ranije objasnio ministar poljoprivrede Severne Makedonije, Trajan Dimkovski, Severna Makedonija ima za cilj da dobije licencu za izvoz sveže ribe na evropsko tržište zbog čega su podigli standarde u ovoj industriji.

Povezani članci:

Kosovo uvelo recipročne mere Severnoj Makedoniji, zabranilo uvoz meda i krompira

Makedonski ministar: Zabrana uvoza ribljih proizvoda nije uvedena samo za Kosovo

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.