Zaključak susreta Petkovića, Đurića sa Srbima sa Kosova: Najznačajniji zadatak da sačuvamo narod, uz podršku Vučića

Petković i Đurić na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova
FOTO: Kancelarija za KiM

Uoči Prvog „svesrpskog sabora“ koji će biti održan sutra u Beogradu, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, sastao se sa čelnicima Srpske liste, odnosno, kako je saopšteno, političkim i institucionalnim predstavnicima srpskog naroda sa Kosova. Sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije i nekadašnji direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je političko-bezbednosna situacija na Kosovu, u svetlu „svakodnevnih, jednostranih i nasilnih poteza koje Aljbin Kurti sprovodi pred očima međunarodne zajednice“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srbi sa Kosova su izneli Petkoviću i Đuriću probleme i izazove sa kojima se Srbi svakodnevno suočavaju.

Sa druge strane, istakli su da je rešenost Srba da ostanu na Kosovu nepokolebljiva.

„Snaga srpskog jedinstva oduvek je bila i biće najsnažniji bedem i najglasniji odgovor svima onima koji misle da mogu da ugase iskru srpskog postojanja i srpsko ime i prezime na prostoru Kosova i Metohije, ali i svuda gde srpski narod živi. Naš najznačajniji zadatak danas jeste da sačuvamo srpski narod na Kosovu i Metohiji i u tome imamo snažnu podršku i zalaganje naše države Srbije i predsednika Aleksandra Vučića“, zajednički je zaključak nakon sastanka, navodi se u saopštenju.

Svesrpski sabor

Prvi svesrpski sabor održaće se sutra, 8. juna, u Beogradu, a kako je izvestio RTS, okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske.

U okviru sabora planirana je zajednička sednica dve vlade, kao i zajednički umetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske.

Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije, navodi dalje srpska državna televizija.

Dan će započeti molebnom u Hramu Svetog Save, nastavlja se susretima predsednika, Vlada, ali i privrednika, predstavnika različitih udruženja, kulturnih institucija Srbije i Republike Srpske.

Osim toga, na Svesrpskom saboru biće predstavljena i deklaracija, a koju bi nakon toga trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske.

U toj deklaraciji, navodi RTS, biće opisana aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi, ali i budući koraci.

Petković i Đurić danas sa predstavnicima Srba sa KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.