Osmani podržala odgovor kosovske vlade zemljama Kvinte o eksproprijaciji na Severu – sve je u skladu sa zakonom

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednica Vjosa Osmani odgovorila je državama Kvinte, koje su izrazile zabrinutost zbog eksproprijacije na Severu. Ona je rekla da su ove eksproprijacije u skladu sa zakonima, Ustavom i standardima Evropskog suda i da podržava svaku akciju koja je u interesu nacionalne bezbednosti građana Kosova bez razlike, prenosi Koha.

Osmani je podržala izjavu Vlade koja je odgovorila Kvinti, rekavši da su institucije dale odgovarajuće objašnjenje kako je ovaj postupak sproveden.

„Pitanje eksproprijacije za svakog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost, treba analizirati samo u kontekstu usaglašenosti sa zakonom koji se primenjuje na Kosovu i sa Ustavom Kosova. Pitanje eksproprijacije ima određena pravila i ta pravila nisu određena samo našim zakonima već i evropskim standardima Evropskog suda za ljudska prava, pošto se ti standardi poštuju, to je proces u pet koraka predviđen odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Sve dok se poštuje ovaj standard i primenjuje ovih pet koraka, to pokazuje da se primenjuje naš zakon i naši ustavni zahtevi i evropski standardi ljudskih prava, a eksproprijacije se nastavljaju u skladu sa zakonom bez ikakvih tendencija da se bilo ko diskriminiše“, naglasila je.

Osmani neobaveštena o ideji slanja statuta za ZSO Venecijanskoj komisiji

Posle izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) da će nacrt koji je predložio izaslanik, Miroslav Lajčak, razmotriti Venecijanska komisija, predsednica Vjosa Osmani rekla je da joj takva ideja još nije izneta.

Osmani je kazala da će ova ideja biti razmotrena kada bude predstavljena predsedničkoj instituciji. Ukoliko se, prema njenim rečima, proceni da to pomaže Kosovu, nema razloga da se to ne podrži.

„Nisam znala da su takve ideje formalno iznesene. Kad god se to predoči instituciji predsednika – šefu države kao lideru spoljne politike, ja ću to da ispitam i onda vas obavestim… Ideje koje su iznete u medijima ne mogu da prihvatim dok se formalno ne iznesu. Prema ustavu, određivanje spoljnih ciljeva vrši šef države kao vođa spoljne politike. Mislim da je to važno da se svaki predlog i ideja analiziraju samo u kontekstu interesa Kosova i njegovih građana. Ako procenimo da ovo pomaže Kosovu, naravno nema razloga da to ne podržimo, ali treba malo sačekati, do trenutka dok zvanično ne razgovaramo o ovom predlogu“, kazala je Osmani.

Pročitajte još:

Priština „žali“ zbog reakcije Kvinte, OEBS, EU o eksproprijaciji – infrastrukturni projekti i policijske stanice zbog bezbednosti građana

Kvinta, EU i OEBS: Priština da se drži Ahtisarijevih principa i vladavine prava u vezi sa eksproprijacijom u opštinama sa srpskom većinom

RSE: Iz odluke o eksproprijaciji na Severu Kosova izuzete pojedine privatne parcele

Kosovska vlada donela konačnu odluku o eksproprijaciji nepokretnosti u Leposaviću i Zubinom Potoku, Nenezić: Nedostaju informacije o ishodu sudskog procesa

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.