Kosovo na 8. godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti: "Gnjila jabuka" ili "Veličanstven dan stogodišnjeg sna"?

“Na ovaj veličanstven dan, koji su sto godina sanjale čitave generacije i koji smo uzvisili kroz čitav vek težnje naših kolektivnih pokušaja da živimo u miru i slobodi… Naša država se rodila uz puno muke; uz velike ljudske muke, duboke patnje sa teškim posledicama koje mnoge porodice nastavljaju da proživljavaju i 16 godina nakon završetka rata,” sa ovim rečima je kosovska predsednica Atifete Jahjaga obeležila 8. godinu od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova na prijemu koji su ona i kosovski premijer Isa Mustafa sinoć zajednički organizovali za “diplomatski kor i predstavnike institucija Republike Kosovo”, uz svečani koncert kosovske filharmonije, u prištinskom hotelu “Emerald”. Suprotno ovoj svečanosti, danas se očekuju najmasovnije demonstracije viđene od 1999, kako ih je najavila kosovska opozicija, koja već šest meseci, upotrebom nasilja, blokira rad kosovskog parlamenta, tražeći vanredne izbore i snažno optužujući vladajuću koaliciju za “izdaju zemlje” zbog sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, ali i za korupciju. Osim nasilja u parlamentu i na ulicama, Kosovo ovu godišnjicu dočekuje u dubokom siromaštvu, bez vizne liberalizacije, sa odlivom stanovništva u potrazi za boljim životom u evropske zemlje, sa najvišim indeksom korupcije u regionu i stranih boraca u ISIS-u po glavi stanovnika i bez vojske koju su kosovski lideri najavljivali za ranije godine.

Pre osam godina, Kosovo je na današnji dan jednostrano proglasilo nezavisnost na vanrednoj svečanoj sednici kosovskog parlamenta. Optimistično i u euforiji je usvojena Deklaracija o nezavisnosti Kosova. Ova godišnjica, međutim, drugi put za redom uz prošlu, u senci je duboke parlamentarne krize, nasilja na ulicama, ali i u samom parlamentu i raskola između vladajuće kosovske koalicije i opozicije, uz razočaranje i migraciju Albanaca sa Kosova koji traže bolji život u evropskim zemljama.

Bilbordi u žutoj i plavoj boji "Kosovo 8 godina" dominiraju ulicama Prištine i kosovskih gradova, a isti prizori se nalaze na profilnim fotografijama kosovskih zvaničnika na društvenim mrežama. Ipak, mnogi u kosovskoj vladi, ali i međunarodni partneri, u bojazni dočekuju današnji dan, koji bi, umesto slavlja na ulicama, mogao da se pretvori u novo nasilje, čak veće od ostalih rušilačkih demonstracija viđenih više puta ove i protekle godine.

Britanski ambasador Rori O'Konel:

"Srećan dan nezavisnosti! Nikada neću zaboraviti dan kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Sa svakom godišnjicom tog istorijskog proglašenja nezavisnosti prisetimo se kosovske odlučnosti da bude odgovorno za svoju sudbinu. Sa nezavisnošću, Kosovo je postalo odgovorno za svoju budućnost. U ime britanskog naroda, i u svoje ime, želim vam uspeh na putu koji ste odabrali. Bićemo sa vama u prijateljstvu i u partnerstvu."

Kosovska policija hapsi, upozorava na nasilje, instalira kamere

Pred najavljene proteste opozicije zakazane za danas u 14 časova u centru Prištine, Kosovska policija već nekoliko dana saopštava mere obezbeđenja koje preduzima, a u međuvremenu upozorila je i na moguće nasilje.

"Na osnovu razvoja situacije tokom ranije održanih protesta i procena, Kosovska policija poseduje informaciju da bi tokom protesta mogli da se koriste različiti predmeti koji mogu da izazovu nasilje i ugroze bezbednost građana, pripadnika policije, kao i medija," istakla je Kosovska policija dan ranije u saopštenju.

Precizirano je da bi to mogli biti – razne vrste tvrdih predmeta, Molotovljevi kokteli, a ne isključuje se mogućnost korišćenja i vatrenog oružja.

Instalirane su i kamere u tri glavne ulice u Prištini, a kamere visokog standarda za nadzor postavljene su i na uglu zgrade vlade, kao i na zgradi Skupštine Kosova.

Policija je zatražila i od predstavnika medija da danas nose novinarske karte i vidljive oznake "press".

Pred današnji protest kosovske opozicije Kosovska policija sprovodi i hapšenja.

Prekjuče je uhapšen portparol Pokreta "Samoopredeljenje", Frašer Krasnići, a juče i jedan od vođa Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, uz obrazloženje da je protiv Konjufce i Krasnićija podignuta optužnica za nanošenje štete na EULEX-ovim vozilima još pre šest godina. Pokret Samoopredeljenje izveštava o pritisku koji, kako oni navode, Kosovska policija sprovodi uoči protesta, uključujući i zaustavljanje aktivista pred prostorijama ovog pokreta u Prištini.

Kurti: Miran ali najveći protest u istoriji; vlada Kosova gnjila jabuka, opozicija sila koja trese drvo da otrese trule jabuke

Parada BSK i policije, počast predsedniku Rugovi, “palim borcima” i “legendarnom komandantu”; “Šota” defiluje istim ulicama kojima se kreću demonstranti

Kosovska vlada je objavila zgusnut plan svečanih aktivnosti obeležavanja 8. godišnjice od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koje traju od 10. do 17. februara.

"U svim ambasadama Republike Kosovo se organizuju prijemi za diplomatski kor, državne zvaničnike, kao i važne ličnosti relevantnih država," navodi se u ovom uputstvu.

Osim sinoćnjeg svečanog prijema za diplomatski kor koji boravi na Kosovu, danas u 10 časova Bezbednosne snage Kosova i Kosovska policija izvode paradu, praćenu, kako je najavljeno "akrobatskim aktivnostima" kadeta uz muziku koju takođe izvodi BSK.

Počast Ibrahimu Rugovi odaje se u 11 časova na njegovom grobu u Prištini, a "legendarnom komandantu" Ademu Jašariju, najavljuje kosovska vlada, u podne na njegovom grobu u Prekazu, u srbičkoj opštini.

Ansambl "Šota", defiluje prema ovom planu glavnim ulicamka i trgovima u Prištini, istim mestima gde je opozicija najavila da će proći u "najmasovnijem protestu u istoriji".

I više kulturnih aktivnosti se danas i večeras održavaju.

Svim opštinama na Kosovu naloženo je da u 9 časova ujutru "odaju počast na grobljima palih boraca i spomenicima heroja Kosova" a u 10 časova se održavaju svečani sastanci u opštinama. Opštinske vlasti treba da posete porodice "palih boraca", postavljaju se zastave i ukrašavaju trgovi.

Još uvek nema informacija, šta će se dogoditi u opštinskim institucijama "Republike Kosovo" u sredinama u kojima većinski žive Srbi, a shodno ovoj odluci kosovske vlade.

Jedan od vođa opozicije, Aljbin Kurti je, međutim, najavio da će današnje demonstracije biti mirne, ali i da će one “oboriti rekord” po broju učesnika.

On je u sinoćnoj emisiji KTV “Interaktiv” ponovio da će današnji protest biti “najveći u istoriji protesta na Kosovu”. On je rekao da ima potvrdu da će skupu prisustvovati dvostruko više ljudi nego na poslednjem, takođe, masovnom protestu od 9. januara ove godine.

Vladu Kosova Kurti је nazvao “gnjilom jabukom”, dok je istovremeno opozicija “sila koja trese drvo kako bi uklonila trule jabuke”.

Pokret Samoopredeljenje, čiji je Kurti poslanik, danima, iz sata u sat, na svojoj Fejsbuk stranici objavljuje fotografije i poruke u kojima se prikazuju pripreme aktivista za današnji protest, dok se građani Kosova pozivaju da učestvuju i da nemaju "šta da slave" uz ovu vladu. Ovi ‘postovi’ imaju više stotina, odnosno hiljada popularnih 'lajkova' i mnoštvo komentara.

“Dole vlada, gore Kosovo”, “Dole vlada Raške”, neki su od slogana ispisanih na transparentima koji se na fotografijama vide posloženi u velikom broju i koje će opozicioni aktivisti nositi danas ulicama Prištine.

“Sutra, 17. februara, bićemo zajedno na protestu društva, na protestu naroda protiv kršioca Ustava države,” jedna je od sinoćnih poruka Samoopredeljenja.

“Newborn” u svetlo-plavom sa belim oblacima

 

Simbol "nove države" jednostrano proglašene 17. februara 2008 je spomenik – slogan "Newborn" – novorođenče. Na svaku godišnjicu se izgled slova menja, a njegov tvorac, Fisnik Ismailji, rekao je za kosovske medije da će spomenik danas biti obojen u svetlo plavo, sa belim oblacima, i da on predstavlja  "realno stanje Kosova".

Prošle godine slovo “E” na spomeniku bilo je obojeno crnom bojom što je predstavljalo egzodus građana, Evropu, ekonomiju i EULEX – negativne trendove koji su tada izbili na površinu u kosovskoj javnosti, dok je "Newborn” pre dve godine bio u znaku vojske – u znak zahvalnosti OVK i NATO-u.

Najznačajnija podrška – SAD; Obamina čestitka

Uoči proslave 8. godišnjice od jednostrano proglašene nezavisnosti, na Kosovu boravi delegacija američkog kongresa na čelu sa senatorom Robertom Korkerom, predsednikom Odbora za međunarodne odnose – države koja je viđena najsnažnijim partnerom Kosovu kao nezavisnoj državi, ali i koja je i ‘najomiljenija’ među kosovskim Albancima.

“Hvala vam što ste uz nas, ambasadore Delavi, Kosovo nema većeg prijatelja,” potvrdila je i Jahjaga u svom sinoćnom svečanom govoru.

Čestitka je stigla i od predsednika SAD-a Baraka Obame, a koju je, u pisanoj izjavi preneo državni sekretar Džon Keri:

“U ime predsednika Obame i građana Sjedinjenih država, izuzetno mi je zadovoljstvo da pošaljem najlepše želje narodu Republike Kosovo povodom obeležavanja osme godišnjice nezavisnosti 17. februara," napisao je Keri. On je dodao da je tokom svoje posete Kosovu u decembru prošle godine "pozdravio nedavni napredak" koji je Kosovo postiglo u pravcu evroatlantskih integracija.

"Ovaj napredak uključuje i napredak u dijalogu sa Srbijom koga potpomaže EU, potpisivanje sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, obezbeđivanja kompakta sa Millennium Challenge Corporation-om, i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom," napisao je Keri, naglasivši da to pokazuje odlučnost Kosova da postane punopravna i produktivna članica evroatlantske zajednice.

"Sjedinjene države će nastaviti da podržavaju Kosovo dok ono donosi teške odluke koje su neophodne za dalji napredak ka većoj stabilnosti, prosperitetu i regionalnoj integraciji. Sjedinjene države cene svoje prijateljstvo sa svim ljudima na Kosovu i još jednom vam čestitaju na ovom posebnom danu,” zaključio je Keri u pisanoj čestitki.

Ipak, američkim državljanima je danas, usled najavljenih demonstracija, od 11 časova zabranjeno kretanje između zgrada univerzitetske biblioteke i kosovske skupštine u Prištini, usled demonstracija, upozorila je ambasada SAD-a u Prištini. U bezbednosnom uputstvu se podseća na slične nasilne demonstracije iz oktobra i novembra prošle godine, odnosno januara ove.

Šta kažu cifre?

Krajem 2014. i početkom 2015. godine, Kosovo je za samo nekoliko meseci, prema procenama, napustilo oko 230 hiljada građana, odlazeći za boljim životom u evropske zemlje. Samo jedna država – Antigva i Barbuda priznala je nezavisnost Kosova u 2015. godini, što je najmanji godišnji skor od 2008. godine, kada je Kosovo jednostrano proglasilo svoju nezavisnost, a mnogi nikada nisu ni čuli za ovu ostrvsku državicu na istoku Karipskog mora. Tokom 2014. godine, samo četiri države su priznale kosovsku nezavisnost – ukupno 109 priznanja sakupilo je Kosovo 8 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti. Pad 'entuzijazma' u priznavanju ove nezavisnosti se može uočiti upoređivanjem sa dinamikom priznanja proteklih godina: 53 države su u prvoj godini, po proglašenju 2008, južnu srpsku teritoriju okvalifikovale kao bivšu i priznale je kao državu, 2009. je to učinilo 11 država, 2010. – 8, dok je kosovsku nezavisnost u 2011. i 2012. podržalo 12 država, 2013 – 8. Uprkos snažnom lobiranju i velikoj podršci, Kosovo je prošle i ove godine zabeležilo neuspehe – nije uspelo da postane članica UNESCO-a, iako su mu zafalila samo tri glasa, ali ni Arbitražnog suda, zbog nedostatka podrške zemalja Kvinte.

Više o dostignućima i aktivnostima kosovske diplomatije u vezi sa međunarodnim priznanjima Kosova kao nezavisne države, možete pratiti na našoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije"

Ipak, Kosovo je već sa novom kampanjom, nastavilo da prikazuje pozitivne strane “kosovskog naroda” i “Republike Kosovo”, očekujući u sledećoj fazi, koja se procenjuje da će trajati do dve godine – i konačno učlanjenje u UNESCO. Za razliku od smanjenog broja priznavanja kosovske nezavisnosti, u protekloj godini je zabeležen veći uspeh kada su u pitanju učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama, čemu je posebno doprinelo to što Srbija ovog puta nije blokirala prijem kako je to činila proteklih godina. Pored niza međunarodnih sportskih saveza, te punopravnog članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu, Kosovo je prošle godine postalo i punopravan član Parlamentarne skupštine Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, snažno lobirajući i za članstvo u INTERPOL-u, a Privredna komora Kosova i punopravan član Evrokomore, koja istovremeno, van pojačanog fokusa javnosti, beleži odličnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije. Na Olimpijskim igrama u Riju ovog leta, vijoriće se zastava Kosova.                     

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.