Kosovo ima 232 stanovnika – i ne, nije greška

FOTO: Shutterstock

Jedan od korisnika Reddit-a je pre nekoliko dana na toj mreži podelio informaciju da pored ovog Kosova na jugu Srbije, postoji i jedno selo u Bugarskoj sa istim takvim imenom.

Ono što ovaj korisnik Reddit-a nije znao je da u Bugarskoj postoji ne samo jedno, već dva Kosova, a ovo o kojem on govori nalazi se nedaleko od granice sa Srbijom u provinciji Vidin.

O ovom selu se ne zna mnogo i jedine informacije koje o njemu možete naći na internetu su da po popisu iz 2021. godine ima 232 stanovnika i površinu od oko 15 i po kilometara kvadratnih.

Drugo bugarsko Kosovo smešteno je u Rodopskim planinama, nedaleko od granice sa Grčkom u provinciji Plovdiv i pripada opštini Asenovgrad, i ono ima malo zanimljiviju priču od ovog prvog Kosova iz Vidina.

Naselje je formirano još u 17. veku i uglavnom su ga naseljavali doseljenici iz Starog Sela, mesta koje se nalazi nadomak Velike Plane, dakle možemo da pretpostavimo da su ga prvobitno naselili Srbi, tako da i nije čudno što je ovo selo dobilo baš ovakvo ime.

Selo je na svom ekonomskom i demografskom vrhuncu bilo tokom 19. veka, a veliki broj kuća iz ovog doba očuvan je sve do danas.

Prema Vikipediji, ovo selo ima čak 63 kulturna spomenika od kojih su 5 od nacionalnog značaja, a ima i svoj etnografski muzej.

Ako pogledamo po državama sa kojim se Srbija graniči, videćemo da u skoro svakoj ima bar po jedno Kosovo.

Postoji Kosovo i u Hrvatskoj na putu između Ramljana i Zvijernica, a ima jedno i u Bosni i Hercegovini nedaleko od Foče.

U Severnoj Makedoniji takođe Postoji selo Kosovo u regionu Porečje, nekada se zvalo Koso Selo, pa je od toga naziv evoluirao u Kosovo.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.