Kosovo i Danska potpisali sporazum o korišćenju popravne ustanove

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Danas je potpisan sporazum između Kosova i Kraljevine Danske za korišćenje korektivne službe.

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je da je (Kosovo) pristalo da Danskoj obezbedi pritvorske ćelije u Gnjilanu za 300 osuđenika.

Hadžiju je najavila da je period boravka osuđenika do 10 godina, a sporazum će biti ratifikovan u kosovskoj Skupštini.

Kraljevina Danska je takođe izjavila da će ovaj sporazum koristiti obema stranama.

„Kontaktirali smo Kosovo pre godinu dana i od tada vodimo pozitivan dijalog sa aktuelnom Vladom. I dalje se nadam rešenju za veliki broj zatvorenika u Danskoj. Ovo će pomoći Kosovu da razvije svoje kapacitete u pravnom sistemu“, izjavio je Fleming Moler Mortensen, ministar za razvojnu saradnju u Danskoj.

Pored sporazuma iznajmljivanju pritvornih jedinica Kosovo i Danska su potpisali i energetske sporazume.

Kosovska Ministarka ekonomije Artana Rizvanoli (Artanë Rizvanolli) izjavila je da je Kosovo potpisalo i sporazum sa Danskom u okviru energetike.

„Kao što smo nedavno rekli u našoj strategiji o diverzifikaciji izvora energije i povećanju obnovljivih izvora energije. Za nas kao državu tranzicija će biti izazovna, a sa druge strane imamo Dansku kao lidera u istraživanju i razvoju u ovoj oblasti, stoga smatram da država Danska ima podršku“ rekla je Rizvanoli.

Ministar pravde Danske Nik Hakerup izjavio je da je ovo rezultat saradnje dve zemlje.

„Mi na ovo gledamo kao na saradnju Danske i Kosova, traba raditi na razvoju zelene energije, ovim sporazumom Danska bi trebalo da reši problem u nadležnim zatvorima“.

Pročitajte još u:

Danska traži od Kosova ulaganja u infrastrukturu zatvora, pre nego što prebaci zatvorenike

Mitić: Pritvorni centar u Gnjilanu ima kapacitet od 300 mesta – isto koliko Danska potražuje za zatvorenike

Hadžiju: Danski ministar pravde u ponedeljak na Kosovu, tada i detalji o iznajmljivanju ćelijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.