Hadžiju: Danski ministar pravde u ponedeljak na Kosovu, tada i detalji o iznajmljivanju ćelija

Vest je ažurirana 

U međuvremenu je i zvanično, kosovsko Ministarstvo pravde potvrdilo dogovor o oslobađanju prostora u popravnim ustanovama za zatvorenike iz danskog pravosudnog sistema.

Reč je o 300 zatvorenika za koje će Kosovo od danske države dobiti 210 miliona evra odštete. Ugovor će biti potpisan 20. decembra i važiće 10 godina, prenosi Koha.

„MP saopštava da je sa institucijama Kraljevine Danske, odnosno Ministarstvom pravde i Ministarstvom za razvojnu saradnju, dogovorio sporazum o oslobađanju popravne ustanove kapaciteta tri stotine osuđenika. Ministarstvo pravde se zalaže za oslobađanje popravne ustanove, koji će biti dovedeni iz Kraljevine Danske. Osuđenici koji budu prebačeni u ovu ustanovu neće biti visokog rizika. Kao kompenzaciju za ovo, Republika Kosovo će dobiti odštetu od 210 miliona evra, koji će biti namenjeni kapitalnim investicijama, posebno za obnovljive izvore energije“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), govorila je o sporazumu između Kosova i Danske, prema kojem će Kosovo iznajmiti 300 zatvorskih ćelija danskoj državi.

Ona je rekla da će njen danski kolega Nik Hekerup u ponedeljak posetiti Kosovo, kada će biti izneti i ostali detalji u vezi sa sporazumom.

„Ćelije koje će biti izdate na korišćenje nalaze se u zatvoru u Gnjilanu. Ovo je međunarodni ugovor, koji će zahtevati ratifikaciju dve trećine glasova“, rekla je ona.

Hadžiju je dodala da veoma ceni izbor danske države.

„Smatram da ovim izborom Danska visoko ceni Kosovo i kosovske institucije kao kredibilne zemlje“.

Šef kosovskog pravosuđa je rekla da ne veruje da će biti zatvorenika (osuđenih) zbog terorizma.

Istovremeno je i danski ministar pravde, Nik Hekerup, izjavio da se ovo radi kako bi se proširili kapaciteti zatvora Danske, prenosi Zeri.

„Imamo manjak od preko hiljadu mesta u danskoj zatvorskoj i pritvornoj službi do 2025. godine. Srećan sam što mogu da kažem da se zajedničkim sporazumom bavimo ovim pitanjem. Između ostalog, složili smo se o pozajmljivanju zatvorskih ćelija na Kosovu, da bi se tu deportovali uhapšeni iz trećih zemalja, takođe smo proširili danske zatvorske kapacitete na kratkoročne i dugoročne“, rekao je Hekerup.

Pročitajte još: 

Danska će da „iznajmljuje“ 300 ćelija u kosovskim zatvorimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.