Kosovo: Albanac optužen za ratni zločin izvršio samoubistvo u zatvoru

Marjan Abazi, optužen za pomaganje u masakru Albanaca u selu Meja kod Đakovice 1999. godine, izvršio je samoubistvo u zatvoru u Peći, javljaju danas mediji u Prištinu, prenoseći da je ostavio oproštajno pismo.

Direktor zatvora u Peći Isuf Iberdemaj rekao je za prištinske medije da je obavešten da je Abazi sinoć izvršio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji i da je ostavio pismo, ali da ne zna njegov sadržaj.

Tužiolac Valbona Hadžosaj je rekla da nije upoznata o postojanju pisma, ali da očekuje zvanični izveštaj policije, prenose mediji u Pristinu.

Izvori unutar zatvora u Peći su rekli da se Abazi obesio, pošto je upotrebio krajeve ćebadi da bi napravio konopac.

Marjan Abazi je bio osumnjičen za masakar 370 Albanaca 1999. u selu Meje kod Džakovice, a u pritvoru je bio od 22.jula.

Osumnjičen je da je počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva pomaganjem počiniocima dobro organizovanog napada na albansko civilno stanovništvo u dolini Caragoj, u aprilu 1999. godine, saopštio je tada Euleks.

Kako se navodi u saopštenju, tokom tog napada civili su namerno izloženi ubistvu, mučenju, nečovečnom postupanju, nanošenju velike patnje, dislokaciji i raseljavanju, sprovođenu mera zastrašivanja i terora, nametanju kolektivne kazne, oduzimanju imovine, pljački i krađi imovine velikih razmera, koja nije opravdana vojnim potrebama.

Istragu u ovom predmetu sprovodi tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.