Atifete Jahjaga: Gračanica uspješan primjer integracije

Izvor: Bošnjak (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Gračanica predstavlja dobar i uspješan primjer integracije građana u društveni i institucionalni život”, izjavila je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga tokom posjete optini Gračanica i dodala da kosovske institucije podržavaju izgradnju Zdravstvenog centra.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga i ambasadorka Sjedinjenih Američkih država Trejsi En Džejkobson posjetile su juče opštinu Gračanica. Nakon sastanka sa gradonačelnikom Branimirom Stojanovićem, obišle su dijagnostički centar, manastir Gračanicu, sportski kompleks i zgradu bolnice u Badovcu koja je u izgradnji.

Jahjaga i Džejkobson posjetile su opštinu Gračanica, gdje je iza zatvorenih vrata održan sastanak sa gradonačelnikom opštine. Nakon sastanka, koji je trajao oko sat vremena, dvije zvaničnice i gradonačelnik Stojanović krenuli su ka dijagnostičko-laboratorijskom centru, gdje su obišli prostorije i upoznali se sa uslovima rada ove ustanove.Zatim su posjetili manastir i bolnički centar u Badovcu, na kom su radovi obustavljeni.

”Ova posjeta je dio naših napora u pružanju podrške institucionalnim inicijativama i različitim projektima na lokalnom nivou, koji se odnose na poboljšanje života građana. Gračanica je jedna od novih opština koja je uspostavljena kroz proces decentralizacije i predstavlja dobar i uspješan primjer integracije građana u društveni i institucionalni život”, rekla je Jahjaga.

”Sa gradonačelnikom smo razgovarali o svim problemima i teškoćama sa kojima se Gračanica suočava, ali i o postignutim uspjesima ove opštine. Razgovarali smo i o konkretnim projektima. Jedan od njih je Zdravstveni centar čiju izgradnju dodatno podržavaju kosovske institucije u cilju pružanja kvalitetnijih usluga građanima”, rekla je predsjednica Kosova.

Gradonačelnik opštine Gračanica Branimir Stojanović izjavio je da je politika koja promoviše toleranciju i dijalog nešto dobro došla. Srbi na Kosovu će se truditi da budu most koji će spajati ljude. Postoji mnogo ozbiljnih problema od čijeg rješenja zavisi iskreno pomirenje i bolja zajednička budućnost na Kosovu.

”Postoji još mnogo ozbiljnih problema, od funkcionsanja Suda za ratne zločine, koji treba da bude formiran, do odnosa prema zločinima koji su se deseili u Starom Grackom, Goraždevcu i napadu na autobus u Podujevu“, izjavio je Stojanović.

Odgovarajući na pitanja novinara o učešću Srpske liste u budućoj vladi i hapšenju 40 osoba osumnjičenih za terorizam i učešće u ratu u Siriji i Iraku, predsjednica Jahjaga je izjavila da Kosovo neće biti utočište ekstremizma i ponovila stav da kosovske institucije neće dozvoliti da Kosovo postane izvor kriminalnih i terorističkih aktivnosti u, jer to nije put koji Kosovo treba da slijedi.

Kada je u pitanju učešće Srba u parlamentu Kosova, Jahjaga je izjavila da srpska zajednica treba bude dio procesa koji će doprineti unapređenju Kosova.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.