Advokati Ivanovića i Delibašića: Dokazi nepouzdani; optužnica – papir ispunjen tužiočevim besmislicama

Nebojša Vlajić: Oliver Ivanović se tereti za ratni zločin navodno počinjen 1999.  i 2000. godine nad albanskim stanovništvom, ali i za to da je bio paramilitarni lider koji je učestvovao u ratu na Kosovu; dokazi bazirani na izjavama svedoka i tadašnjim obaveštajnim izveštajima; dokazi nepouzdani;  Miodrag Brkljač: optužnica – papir ispunjen besmislenim konstrukcijama tužioca; predložen pritvor i za ostale okrivljene
 
Oliver Ivanović se u zajedničkoj optužnici za petoricu okrivljenih Srba, tereti za dva krivična dela. "To je navodni ratni zločin počinjen, u aprilu '99. godine, tokom rata na Kosovu, u Kosovskoj Mitrovici. Drugo delo koje mu se stavlja na teret je iz februara meseca 2000. godine, kada je nakon građanskih nemira u našem gradu, oko desetak Albanaca izgubilo život," rekao je danas branilac Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić na konferenciji za štampu, koja je održana u prostorijama Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda," u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, a povodom podizanja optužnice protiv lidera ove stranke, Olivera Ivanovića, kao i Dragoljuba Delibašića, Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića. 
 
 
 

Zvaničan stav GI SDP

Ksenija Božović: "Mi ispred GI SDP – Oliver Ivanović smo sigurni da je naš lider nevin, kao što su i ostali Srbi nevini, i ovo je mogućnost da se aktivnije uključe u svoju odbranu i da dokažu svojoj nevinost i da se vrate svojoj porodici, svojim saradnicima i ostalim građanima Kosovske Mitrovice."

Igor Simić: "Stav SDP-a je da je gospodin Oliver Ivanović neosnovano pritvoren i da se GI SDP nada da će on uskoro biti na slobodi. Ali se GI SDP takođe nada da će EULEX do kraja biti fer i ispoštovati pravne osnove za ovaj proces,  a ne da se vodi političkim ciljevima, kojima se vodi kada su u pitanju žrtve Srbi i kada se vode postupci protiv Albanaca."

On je dodao da se tužilac, Sezari Mihalčuku, u optužnici poziva na dve grupe dokaza – izjave svedoka i obeveštajne izveštaje, za koje Vlajić smatra da su, kako je rekao, potpuno nepouzdani. 

 
"Na spisku dokaza nalaze se imena desetina, ako ne i stotina svedoka, čije će se izjave koristiti, ili na koje će se suđenja pozvati – to je prva grupa dokaza. Druga grupa dokaza su obaveštajni izveštaji iz tog doba, KFOR-ovi, kao i ostalih. Ali radi se o takvim dokazima koji su potpuno nepouzdani," objasnio je branilac Olivera Ivanovića. 
 
On je je istakao i da se prema dokazima, u koje, kako je rekao, on ne veruje, Ivanović tereti da je bio i paramilitarni lider i da je imao učešća u ratu na Kosovu i Metohiji 1999. godine. 
 
"Ja u te dokaze, kao što nisam verovao od samog početka, ne verujem ni danas. Dokazi tvrde ono što ne može biti istina – da je Oliver Ivanović imao učešće u ratu '99. i da je bio paramilitarni lider," rekao je Vlajić. 
 
On je dodao da zajedno sa svojim kolegom – advokatom drugog optuženog Dragoljuba Delibašića – Miodragom Brkljačem, koji se danas, takođe, zajedno sa Vlajićem, obratio medijima, nestrpljivo čeka početak suđenja kako bi dokazali da njihovi branjenici nemaju nikakve veze sa delima za koja se terete. 
 
"Mi smo nestrpljivi da ovo suđenje počne i da dokažemo ono što smo od početka tvrdili – da naši branjenici nemaju, niti mogu imati, ikakve veze sa ovim delima koja im se stavljaju na teret," istakao je Vlajić, dodavši da početak suđenja očekuje ove jeseni.
 
Miodrag Brkljač: Optužnica besmislena konstrukcija
 
Branilac Dragoljuba Delibašića, Miodrag Brkljač je optužnicu protiv petorice Srba prokomentarisao kao ispunjenu besmislenim konstrukcijama tužioca.
 
"Ova optužnica je po mom dubokom uverenju, jedna besmislena konstrukcija – papir ispunjen masom besmislenih konstrukcija tužioca iz izjava brojnih učesnika u ovom predmetu, posebno svedoka," dodao je Brkljač ističući da on ima "apsolutni optimizam" u pogledu načina vođenja postupka, ali i kranjeg ishoda suđenja. 
 
Takođe je objasnio da se i njegov branjenik i Oliver Ivanović terete i za saučesništvo, te da su oni, kako se ističe u optužnici, po navodnom prethodnom dogovoru, počinili kriminalne aktivnosti. 
 
Brkljač je istakao da je tužilac Mihalčuku tražio produženje pritvora Ivanoviću i njegovom branjeniku, ali i određivanje pritvora ostalim okrivljenima.  
 
"Osim što se traži da se produži pritvor Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću, tužilac sada traži da se odredi pritvor preostalim okrivljenima, od kojih se jedan nalazi u kućnom pritvoru. Tužilac tako traži da se njegov kućni pritvor pretvori u sudski pritvor, a za drugu dvojicu, koji uopšte nisu bili, niti u kućnom, niti u sudskom pritvoru, niti u bekstvu, traži da se i njima odredi pritvor," istakao je Brkljač. 
 
On je dodao da se kao osnova za određivanje pritvora ponovo ističe opasnost od bekstva osumnjičenih, što je, kako je rekao Brkljač, "suludo" uz činjenicu da je Vlada Republike Srbije dala garancije da će okrivljeni – Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić, biti dostupni u svakom trenutku, objasnivši da je "van pameti" da se predlaže pritvor za ostalu trojicu okrivljenih, s obzirom na to da tužilac nije smatrao da je osnovano da oni budu u pritvoru tokom istrage.
 
Međutim, Brkljač ističe da je osim opasnosti od bekstva kao razloga za pritvor, tužilac naveo i mogući uticaj na saizvršioce, ili svedoke. 
 
"Osim opasnosti od bekstva, kao osnove za pritvor, tužilac i dalje istrajava na takozvanoj drugoj tački, koja podrazumeva da, ukoliko bi se oni našli na slobodi, mogli bi da utiču na saizvršioce i slično, iako je istraga završena i optužnica podignuta," istakao je Brkljač. 
 
Prekjuče je tužilac EULEX-a, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, podigao zajedničku optužnicu u vezi sa ratnim zločinima i teško ubistvo protiv Olivera Ivanovića, Dragoljuba Delibašića, Ilije i Nebojše Vujačića i Aleksandra Lazovića. Optužnica protiv njih je veoma opširna, na više od pedeset stranica, a sva petorica se optužuju za teške zločine nad albanskim stanovništvom. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.