Kosovo: 65 žalbi na izborne rezultate

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova, koji je adaptiran)

Dan nakon objavljivanja konačnih rezultata od strane CIK-a, Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP), političke partije i poslanici podneli su desetine žalbi u vezi sa izbornim rezultatima. Rok za podnošenje žalbi zvanično je istekao u 14:00. CIK-u je podneto 65 žalbi, piše Gazeta Express.

Sekretar CIK-a, Mulj Desku, kaže za Express da je koalicija PDK-AAK-Inicijativa podnela IPŽP-u 22 žalbe, dok je koalicija LDK-a i Alternative podnela 19 žalbi. Istovremeno, Pokret Samoopredeljenje ima 2 žalbe. Srpska lista je podnela 13.

"Žalbe se uglavnom tiču neslaganja brojeva. Stranke imaju jedne brojke, dok CIK ima druge."

"Postoje i žalbe kandidata. Žalbe su takve vrste da su kandidati glasani, a da je glas dat nekom drugom, ali su stranke navele da su takve greške napravljene iz tehničkih razloga," rekao je Desku.

Nakon prijema žalbi, IPŽP ima 72 sata da ih proveri i da odluči u korist podnosilaca, ili da to ne učini.

Izborni rezultati su objavljeni u četvrtak.

Prema rezultatima, i dalje nepotvrđenim, koalicija PDK-AAK-Nisma ima 39 poslanika, Pokret Samoopredeljenje 32, a koalicija LDK-AKR 29.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.