Delavi: Kosovo na prekretnici, potreban "Veliki kompromis"

"Nema sumnje da je Kosovo veoma napredovalo proteklih 21 godinu i napredak je nesporan. Međutim, mislim da je vidno da se onaj početni entuzijazam donekle smanjio. Pre vidimo pat poziciju, nego napredak," rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Greg Delavi (Greg Delawie) sinoć u Prištini, na proslavi Dana nezavisnosti SAD-a, i obeležavanju 21 godine prisustva američke vlade na Kosovu. Naglasio je da je na Kosovu mnogo više ljudi zabrinuto "zaštitom vlastite političke budućnosti", nego budućnošću samog Kosova, te da svoje nezadovoljstvo iskazuju iseljavanjem sa Kosova, a oni koji su ostali, svoju "frustraciju"  su pokazali na nedavnim izborima, predajući nevažeće listiće.

"Verujem da se Kosovo danas nalazi na prekretnici. Gledajući u budućnost, šta ćemo videti? Pozitivniju promenu, ili sve veću stagnaciju?" – istakao je Delavi u svom govoru, izrazivši istovremeno i uverenje da će prisutni "u velikoj meri odlučiti o ishodu".

Kosovske lidere Delavi je pred formiranje nove vlade pozvao na "Veliki kompromis", upoređujući sadašnju situaciju sa istoimenim događajem u američkoj istoriji iz 1787, kada je nastao današnji Senat.

Naglasio je: "Međunarodne poluge koje su u prošlosti pružale podršku Kosovu u odlučivanju nisu više aktivne kao što su nekad bile. Svet je rastrojen i mnoge zemlje su preokupirane svojim unutrašnjim problemima. Sve oči su sada uprte na Balkan. Sve više i više računamo na vas da sami donosite odluke i prihvatite odgovornost za njih."

Na kraju svog govora Delavi je podcrtao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene Kosovu kao "suverenoj, demokratskoj i multietničkoj državi, u miru sa svojim susedima i koje je potpuno integrisano u svetsku zajednicu".

Posle Delavija, sa kosovske strane prisutnima na prijemu obratila se predsednica Ustavnog suda Kosova, Arta Rama-Hajrizi, koja je o SAD-u govorila kao o inspiraciji i "svetioniku nade" za Kosovo,  naročito kada su u pitanju ustavna prava i sistem i demokratske vrednosti za građane.

Prijemu u čast 4. jula, najvećeg nacionalnog praznika Sjedinjenih Američkih Država, prisustvovao je veliki broj zvanica. Pored međunarodnih diplomatskih predstavnika, u rezidenciji američkog ambasadora u Prištini bile su brojne ličnosti iz političkoj i javnog života, uključujući i srpske predstavnike, policijske zvaničnike i crkvene velikodostojnike.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.