Samit SEECP: Kosovo predsedava 2019? Tači i Vučić na sastanku sa Mogerini

Kosovo je podnelo zahtev za predsedavanje Procesom saradnje Jugoistočne Evrope (SEECP). Ohrabreni smo podrškom ovog predloga – rekao je kosovski predsednik, Hašim Tači, tokom ovog samita u Dubrovniku, saopšteno je iz njegovog kabineta. Tači je učestvovao zajedno sa kosovskim ministrom spoljnih poslova, Enverom Hodžajem. Među učesnicima su i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić. Nakon zajedničkog sastanka sa predstavnicima članica ovog procesa i bilateralnih sastanaka, Tači i Vučić sastaće se, odvojeno – sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini. Tema razgovora biće i dijalog Beograda i Prištine. 

Tači: Podneli smo zahtev zbog posvećenosti, ohrabreni smo podrškom, spremni smo za nastavak dijaloga sa BG 

Kosovo predsedava 2019?

Iz Tačijevog kabineta u međuvremenu je saopšteno i da je premijer Bugarske, Bojko Borisov, potvrdio podršku Bugarske Kosovu i podržao predlog da Kosovo predsedava SEECP-om tokom 2019. godine.

Kosovski predsednik rekao je, navode iz njegovog kabineta, "pred mnogim predsednicima i ministrima regiona – da Republika Kosovo ostaje posvećena učestvovanju na SEECP, dajući svoj zasluženi doprinos", te da je zato, "zasnivajući se na ovoj posvećenosti" – i podnet zahtev za predsedavanje SEECP-om:

"Mi smo ohrabreni podrškom koju je ovaj predlog dobio. Ovo je dokaz da SEECP jeste forum koji promoviše vrednosti – jednakost, sveobuhvatnost i saradnju."

Tači je dodao da je Kosovo i dalje posvećeno gajenju dobrih međususedskih odnosa sa svim državama regiona, obuhvatajući i Srbiju.

"Dijalog o normalizaciji odnosa između dve države, Kosova i Srbije, dao je pozitivne rezultate. Dakle, ja, sada kao predsednik zemlje, izražavam spremnost da se nastavi taj dijalog, kao jedini mehanizam za potpunu normalizaciju naših međudržavnih odnosa," rekao je. 

Mogerini: Razgovaraćemo i o dijalogu

"Imaću bilateralne sastanke sa predsednikom Vučićem i predsednikom Tačijem. Razgovarali smo konstantno tokom ovog meseca o trenutnom toku dijaloga, sprovođenju sporazuma, budućnosti dijaloga. Očigledno je da izborne momente treba ispoštovati, ali očekujem razvoj veoma skoro," rekla je Mogerini novinarima u Dubrovniku.

"Budućnost nije u podelama, nego u integracijama. Ovo je razlog što su forumi, kao što je ovaj – bitni za sve nas, kako bismo ponovo potvrdili našu posvećenost regionalnoj saradnji, ali i ostvarivanju naših realnih težnji o učlanjenu u EU i NATO," dodao je on.

Na marginama samita, Tači će se, kako je najavljeno, sastati sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Hojtom Jiom, kao i visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini. 

Vučić: Dijalog spušta tenzije na terenu, sa Mogerini i o projektima 

Neću da komentarišem poruke iz Podgorice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i da ne bi hteo da kaže šta misli o porukama iz Podgorice, jer u tom slučaju ne bi odgovorio očekivanjima građana od svog predsednika, komentarišući tako izjavu ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića da bi, kako je to Tanjug ocenio, Crna Gora "ratovala protiv Srba na Kosovu, ako bi NATO to tražio".

Šta je rekao crnogorski ministar?

B92 i Tanjug preneli su takođe i šta je konkretno rekao crnogorski ministar.

Na pitanje da li bi u nekim delikatnim intervencijama NATO-a, recimo na Kosovu, Crna Gora preispitala svoje učešće i eventualno rekla 'ne', Predrag Bošković je odgovorio: 

"U dogovoru sa našim saveznicima bismo svakako, u bilo kojoj varijanti, učestvovali u bilo kojoj akciji, koju NATO definiše kao zajednički dogovor svih 29 članica. Bilo da je to Kosovo, bilo da je to neki drugi deo na zemaljskoj kugli, bez obzira na naše unutrašnje političke prilike."

Sa Mogerini će se sastati i Tačijev kolega iz Beograda – predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji se prethodno sastao sa predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović. 

Sa Mogerini će, kako je kazao uoči sastanka, razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine, za koji istovremeno navodi da "spušta tenzije na terenu".

"Naravno da ćemo razgovarati i odnosu Beograda i Prištine, ali ćemo razgovarati i o evropskom putu Srbije i o neophodnim reformama koje mi treba da sprovedemo, ali i o predstojećoj konferenciji u Trstu i projektima od kojih očekujemo da konačno budu vidljivi za građane," rekao je on, dodajući da je jedan od tih projekata auto-put Beograd-Priština.

"Mi smo dali svu dokumentaciju, imali smo jednu predstudiju o izvodljivosti. Dajte da vidimo dalje da krenemo, da zabodemo te ašove i da počnemo da radimo na tome. Dakle, to su za nas važna pitanja," dodao je.

Tokom sutrašnjeg dana, u Dubrovniku se održava i Dubrovnik forum, kojem će prisustvovati i većina učesnika današnjeg samita.  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.