Vladika austrijsko-švajcarski Andrej sa novinarima iz Austrije u poseti KiM-u

Vladika Austrijski 3
FOTO: Radio Goraždevac

U okviru trodnevne posete Kosovu i Metohiji vladika austrijsko švajcarski Andrej Ćilerdžić je u subotu, 26. februara, na Zadušnice, obišao Orahovac, Veliku Hoču i Zočište. U Orahovcu su ga pesmom dočekala deca sa svojim sveštenikom Milanom Stanojevićem u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, javlja Radio Goraždevac.

Nakon druženja sa decom vladika je sa ocem Milanom u pratnji novinara obišao Srpsko pravoslavno groblje. On se tamo, piše dalje ovaj medij, uverio kako stradanje srpskih grobalja na Kosovu i Metohiji još uvek traje.

Odslužio je pomen, okadio grobove i polio ih vinom i kazao da je tužno što se rušenje grobova nastavlja.

Obećao je da će novinari sa kojima je došao na KiM preko svojih medijskih kuća preneti deo istine koju su mogli za ovako kratko vreme da vide. On je rekao, što su i novinari potvrdili, da do naroda u njihovoj zemlji ovakva slika do sada nije stigla.

Vladika i jedan deo novinarske ekipe iz Austrije je u manastiru Sv. Vrači u Zočištu razgovarao sa igumanom Stefanom i bratijom koji je posle miniranja 1999. godine, obnovljen.

Međutim, kako navode iz Radija Goraždevac, ovaj manastir se i dalje suočava sa problemima „koji su naizgled sitni, ali svakako svedoče o tome da crkva na Kosovu i Metohiji nije zaštićena kako se to na Zapadu misli“.

U Velikoj Hoči su zastali pred spomenikom ubijenim i kidnapovanim Srbima od 1998-2000. godine.

Vladika Andrej je kazao da je ova poseta sa ciljem da se austrijska javnost informiše o tome šta se zaista dešava na Kosovu i Metohiji.

„Zadatak ove naše posete je informativni, obaveštajni, što znači da ono što se preko interneta, digitalnih medija ili preko televizije i novina saznaje ne uzima zdravo za gotovo nego da se mora doći na lice mesta i da se vidi kako funkcioniše međuljudski odnos, da li su većinska i manjinska prava u onom bilansu kako to očekuje međunarodna zajednica. Novinari su imali prilike da u dva navrata za dva dana, juče i prekjuče, po dva sata (u Gračanici i Bogosloviji u Prizrenu), razgovaraju sa preosvećenim vladikom Teodosijem i vladika im je iscrpno, u smiravajućem tonu i u molitvenom ushićenju svedočio o nepravilnostima koje se dešavaju i u njegovoj sprečenosti da uspostavi konstruktivne odnose sa Privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji, kako ih mi nazivamo ovde, i da se nađu mirna rešenja za suživot na ovim prostorima. Novinari su blagodarni jer je vladika Teodosije, ne ponavljajući se, išao na pojedine segmente koji ukazuju na mentalitet, identitet i stav Srpske Pravoslavne Crkve da se mirnim putem rešavaju međuljudski nesporazumi, odnosno konflikti“.

Po rečima vladike Andreja, dolazak sa grupom austrijskih novinara iz različitih medijskih kuća na Kosovo i Metohiju je iniciran činjenicom da je godinama slušao „vapaje“ vladike Teodosija pred Svetim arhijerejskim saborom, pred Patrijarhom da je situacija na Kosovu i Metohiji neizdržljiva i neprihvatljiva, da polako posustaju snage za unapređenje života i oporavak srpskog naroda na ovim prostorima, za očuvanje svetinja i pre svega imovine srpskog naroda.

„Novinari koji su ovde su krenuli svojevoljno i njihova žrtva je veća ako znamo da u uslovima pandemije doći na jedan ovakav prostor znači i karantin po povratku u svoju zemlju, a to je i nemogućnost odlaska na posao što je za njih vrlo teško. I još u ovim trenucima su oni kao na gorućem uglju jer se u Ukrajini trenutno dešavaju ratna dejstva. Uprkos tome vidim da su koncentrisani na rad i svoju, novinarsku, profesiju upražnjavaju na profesionalan način sa pitanjima i sa slušanjem razmišljanja“, kazao je.

Austrijski novinari su sa domaćinima iz Eparhije raško prizrenske posetili i manastire: Svete Arhangele, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Draganac, i još neka mesta u kojima žive Srbi i potrudili se da razgovaraju sa što više ljudi

Poseti Kosovu i Metohiji je prethodila poseta Beogradu gde su sa kolegama iz RTS-a posetili spomenik „Zašto“ i odali počast kolegama postradalim od NATO bombi 1999. godine. U Beogradu su posetili i Udruženje kidnapovanih i otetih Srba i tu su imali prilike da porazgovaraju sa nekim od članova porodice stradalih Srba sa Kosova i Metohije.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.