Haradinaj nakon sastanka sa Kosnetom: Takse ostaju; Tači: Ne postoji pojedinac koji bi pokvario prijateljstvo sa SAD

haradinaj
Foto: Gazeta Express

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ne isključuje mogućnost raskida vladajuće koalicije kao ni pada kosovske vlade ukoliko se politička neslaganja nastave, naglašavajući da takse na proizvode iz Srbije i BiH neće biti uklonjene sve do postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, prenose kosovski mediji. 

Danas je održan i sastanak sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom, kojem su prisustvovali kosovski premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Hašim Tači i predsednik skupštine Kadri Veselji, međutim učesnici sastanka nisu davali izjave za medije neposredno nakon sastanka.

Nešto kasnije, tokom „ceremonije odavanja pošte ispred spomenika Zahiru Pajazitiju“, kosovski premijer je priznao da je ambasador SAD od njih zatražio da daju šansu dijalogu, ali da on ne razume zašto se dijalog i takse povezuju.

Ja sam za dijalog, ali ne želim da ih povezujem. Uvođenje takse na robu iz Srbije je suverena odluka kosovske vlade

Ne razmeni teritorija i ZSO

Haradinaj je danas naglasio i to da je zainteresovan za postizanje sporazuma sa Srbijom ali bez razmene teritorija i Zajednice srpskih opština, prenosi Kallxo.

„Mi ne uslovljavamo dijalog vladinim odlukama. Ja sam za to da se vratimo dijalogu, ali naše odluke su naše. Juče smo imali sastanke sa partnerima, razgovarali smo o izazovima. Zahteva se od nas da damo dijalogu šansu. Ja sam za dijalog, ali ne razumem zašto se taksa povezuje sa dijalogom. Postoje konstantni zahtevi da se takse ukinu. Sporazum između dve države može da reši sve probleme i da oslobodi ekonomiju. Nastavljamo konsultacije sa koalicionim partnerima. Dijalog se mora nastaviti i tu da se govori i o taksama i o svemu,“ izjavio je Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

Pored toga, upitan o mogućnosti raskida koalicije, rekao je da ukoliko se politička neslaganja nastave, ona mogu i time rezultirati.

Tači: Sastanak uobičajen, još jača saradnja sa SAD

Za razliku od kosovskog premijera, predsednik Kosova, Hašim Tači današnji sastanak sa američkim ambasadorom i liderima vladajuće koalicije opisao je kao uobičajen.

Upitan da li je došlo do približavanja stavova sa Haradinajem oko takse na današnjem sastanku, rekao je da su „takvi sastanci uibičajeni, često se događaju i sa ambasadorima i sa funkcionerima“.

“To je bio sastanak koji je doprineo jasnoći agende i kursa jačanja saradnje, štaviše, još snažnije saradnje sa Amerikom,” rekao je Tači.

Tači je izjavio da ne postoji ni agenda ni pojedinac koji bi pokvarili kosovsko prijateljstvo sa SAD odbijajući da preciznije odgovori o čemu se diskutovalo na današnjem sastanku povodom takse na srpske proizvode.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.