Takse usijale telefone: Srbija nastavlja dijalog čim budu ukinute

Protest
Foto: KoSSev

U toku večeri došlo je do čitavog niza diplomatskih aktivnosti, kako lice u lice, tako i putem telefona. Predsednik Vučić razgovarao je sa komesarom Hanom i pomoćnikom državnog sekretara SAD Mičelom. Ramušu Haradinaju je telefonirao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton, a američki ambasador na Kosovu se susreo sa kopredsedavajućim pregovaračkog tima, Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom o situaciji u regionu, a posebno odnosima Beograda i Prištine.

Američki zvaničnik Mičel je rekao da očekuje da Priština ukine takse na srpsku robu, a predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna da istog trenutka, po ukidanju tih taksi, nastavi dijalog, jer je opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Sličnu poruku o spremnosti Srbije da odmah po ukidanju odluke o taksama, koje „osim srpske privrede, ugrožavaju svakodnevni život Srba na Kosovu“ se vrati dijalogu, Vučić je preneo i evropskom komesaru za proširenje i politiku susedstva, Johanesu Hanu.

Insajderi je danas preneo i da će Bolton telefonirati i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i premijeru Albanije, Ediju Rami, ali nema potvrda da je do tih razgovora došlo.

Telefonskih razgovora je bilo i u Prištini. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je razgovarao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, Džonom Boltonom, a nedugo nakon tog razgovora pozvao je svoje koalicione partnere na sastanak na kom je dogovoreno da vlada „uskladi svoje odluke sa strateškim partnerima, SAD i EU“.

Detalji razgovora javnosti nisu poznati, ali je potpredsednik Haradinajeve AAK, Ardian Đini (Ardian Gjini) u emisiji Rubikon na KTV izjavio da je razgovor bio „konstruktivan“.

„Koliko znam, pomenuto je da bi bilo dobro da se takse suspenduju, ali mi detalji ostatka razgovora nisu poznati. Znam da je razgovor bio konstruktivan.“

Diplomatske ativnosti nastaviće se i sutra. Koha javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, da će se američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, sutra ponovo sastati sa Fatmirom Ljimajem, ali i Ramušom Haradinajem. Tema sastanka, biće takse.

„Premijer Haradinaj će razgovarati sutra sa ambasadorom Kosnetom. Imaće sastanak. Ove nedelje će biti odlučeno da li će pasti takse ili vlada,“ rekao je neimenovani izvor.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.