Svećlja podneo krivičnu prijavu protiv Tačija zbog poziva na nepoštovanje mere o zabrani kretanja

Hašim Tači, G
FOTO: Gazeta Express

Vršilac dužnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), podneo je danas krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Prištini protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija zbog „nepoštovanja vladinih odluka o zaštitnim merama protiv virusa COVID-19“. 

Tači je na konferenciji za štampu održanoj 23. marta, pozvao građane, ali i policiju da se ne pridržavaju mere vlade, čime je, kako se navodi u saopštenju kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, kosovski predsednik prekršio Ustav.

“Ustav Republike Kosovo predviđa ukupno 30 nadležnosti predsednika zemlje. Ni jedna od njih nema veze sa ocenom zakonitosti i ustavnosti odluka vlade. Ove nadležnosti imaju sudovi. Predsednik, svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje odluke od Vlade Kosova 23. marta 2020. godine, osim što je izazvao nesigurnost kod građana, takođe je mogao da utiče da se izazove haos na ulicama i ‘doprinese’ širenju virusa COVID-19”, dodaje se u saopštenju.

Ovom izjavom, Tači je počinio krivično delo „pozivanje na otpor“, poručuje vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova.

U krivičnom zakoniku Kosova navodi se da onaj ko „poziva druga lica na otpor ili neposlušnost prema zakonitim odlukama ili merama koje je doneo nadležni organ ili službenik, kazniće se kaznom zatvora u trajanju do tri godine.

„Ako krivično delo iz stava 1. ovog člana izazove velike teškoće ili onemogući sprovođenje
zakonite odluke, mere ili službene radnje, izvršilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od šest (6) meseci do pet (5) godina“.

Podsetimo, kosovska vlada usvojila je 23. marta odluku da zaustavi kretanje ljudi i vozila u dva različita vremenska perioda tokom dana: od 10:00 do 16:00 i od 20:00 do 6:00.

Iste noći reagovao je kosovski presednik, Hašim Tači, iskazavši svoje protivljenje, jer je, kako je saopštio, „uvođenje zabranje kretanja bez prethodnog proglašavanja vanrednog stanja neustavno“.

On je potom pozvao policiju i sve institucije da ne sprovode ovu odluku, jer prema njemu, one čine krivično delo.

Tači se ujedno povodom ove mere žalio Ustavnom sudu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.