Konsolidovati postignuto u dijalogu

Izvor: RTK 2/Agencije (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Proteklu godinu obeležio je značajan napredak na političkom planu koji je kulminirao briselskim sporazumom Beograda i Prištine a u 2014. godini treba konsolidovati postignuća iz dijaloga na putu regionalnog pomirenja, stabilnosti i napretka, navodi se u najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna posvećenom Kosovu.

Prvi čovek svetske organizacije je u redovnom tromesečnom izveštaju, naveo da su obe strane postigle napredak i u približavanju ka Evropskoj uniji i pozdravio odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom.

"Pozdravljam odluku Evropskog saveta da započne pristupne pregovore sa Srbijom u januaru, i podršku koji je dao pregovorima o Stabilizaciji i pridruživaju s Kosovom. Razgovori Beograda i Prištine su bili značajni za ovaj uspeh i nastaviće da budu veoma važni da se napredak koji je postignut održi, uprkos različitim tumačenjima i tenzijama na terenu", ocenio je Ban.

Generalni sekretar UN je istakao uspeh izbora koji su održani na Kosovu, uključujući i sever, što, prema njegovim rečima, otvara za novu političku dinamiku na tom prostoru i vodi ka punoj implementaciji dogovora iz Brisela i stvaranju Zajednice srpskih opštine.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ohrabruje i aktivno podržava dijalog, kao i da pomaže novoizabrane lokalne skupštine i lidere na Kosovu, uključujući i one na severu.

Značajan napredak u domenu policijskih struktura na severu Kosova treba da prati napredak u pitanjima pravosuđa i drugih područja vladavine zakona, naveo je generalni sekretar i pozvao sve strane da pokažu "maksimalnu fleksibilnost i spremnost da se izađe u susret" .

Ban je naglasio da će UNMIK nastaviti da pruža podršku implementaciji dogovora između Beograda i Prištine, i dodao da je cilj da se u narednom periodu jačaju formalni i neformalni kanali komunikacije između vlasti na svim nivoima i svim zajednicama na Kosovu.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Ban je naveo da je stanje i dalje generalno mirno, ali da je došlo do jačanja tenzija u predizbornom i postizbornom periodu.

Prema podacima UN od 15. januara ove godine 1.721 osoba se još uvek vodi kao nestala u kosovskom sukobu, i to pitanje i dalje nije rešeno.

Takođe, tokom prošle godine zabeleženo 2.660 repatrijacija iz evropskih država na Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.