Kongresmenka SAD uputila Kurtiju pismo: Ohrabrujem Vas da raspišete nove izbore na Severu, potpuno povučete specijalne jedinice odatle i formirate ZSO

FOTO: EPA-EFE/Ken Cedeno / POO

Članica američkog kongresa Klaudija Teni (Claudia Tenney) uputila je juče pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, u kom je izrazila zabrinutost zbog situacije na Severu i, kako je navela, jednostranih akcija Prištine. Zabrinuta je i zbog izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma potpisanog pre 10 godina kada je reč o ZSO, ali i zbog „kršenja prava kosovskih Srba“.

Kongresmenka Teni u ovom pismu ohrabruje Kurtija da raspiše nove izbore za gradonačelnike na Severu, potpuno povuče specijalne jedinice iz opština gde su većina Srbi i formira Zajednicu srpskih opština.

„Priliv specijalne policije služi samo za rasplamsavanje tenzija i sukoba, a ne za dugoročno održivo političko rešenje za ove zajednice“, naznačila je Teni u pismu.

U nastavku objavljujemo kompletan sadržaj njenog pisma, izvorno preveden sa engleskog:

Poštovani premijeru Kurti,

Pišem sa velikom zabrinutošću zbog eskalacije tenzija na severu Kosova i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. Zabrinuta sam zbog kršenja prava kosovskih Srba koje nastavlja da destabilizuje sigurnost i bezbednost u regionu.

Veoma ohrabrujem Vas i Vašu administraciju da održite nove izbore za funkcije gradonačelnika u većinski srpskim zajednicama, u potpunosti povučete specijalne snage u opštinama sa srpskom većinom i konačno formirate Zajednicu opština sa srpskom većinom, kako to zahteva Briselski sporazum iz 2013. godine.

Kao što znate, kosovski Srbi su bojkotovali izbore 23. aprila za gradonačelnike na severu Kosova, kao rezultat diskriminatorne antisrpske politike i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Ovo je dovelo do sumorne izlaznosti od samo 1.567 ljudi od oko 45.000 birača sa pravom glasa – stope izlaznosti od 3,5 odsto.

Uprkos očiglednom nedostatku mandata iz ovih rezultata, ovi gradonačelnici su nasilno postavljeni u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – sve većinske zajednice kosovskih Srba.

Kako bi nasilno postavili ove gradonačelnike, pozvana je kosovska specijalna policija da uguši demokratske proteste kosovskih Srba protiv prinudnog postavljanja ovih gradonačelnika.

U zajedničkoj izjavi o Kosovu, koje su objavile Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, istakli su: „Ne postoje uslovi da gradonačelnici polažu zakletvu na opštinskim kancelarijama”.

Priliv specijalne policije služi samo za rasplamsavanje tenzija i sukoba, a ne za dugoročno održiv političko rešenje za ove zajednice.

Novi izbori će pomoći, kao i ukidanje specijalne policije – u rešavanju trenutnog naleta tenzija, ali ovo samo po sebi nije rešenje osnovne krize.

Pre više od decenije, Kosovo se obavezalo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, da pomogne i osigura da ova etnička manjinska zajednica dobije adekvatnu zastupljenost i zaštitu prava. Međutim, Kosovo tek treba da napravi ozbiljan, značajan napredak u stvaranju ove Zajednice.

Posle decenije čekanja, kosovski Srbi su umorni od čekanja pune primene Briselskog sporazuma iz 2013. godine, i ja Vas s poštovanjem pozivam da ispunite ovu dugogodišnju obavezu.

Kao i vi, radujem se danu kada će kosovski Albanci i kosovski Srbi živeti rame uz rame bez sukoba.

Međutim, jednostrani koraci koje ste preduzeli za dalje podsticanje sukoba su neprihvatljivi i moraju se odmah poništiti.

Pored toga, vaše postojeće obaveze prema Briselskom sporazumu iz 2013. moraju biti ispunjene kako bi se stvorio trajni mir unutar Kosova.

Nadam se da ću nastaviti da radim sa Vama na rešavanju ovog sukoba jednom zauvek, i željno čekam akciju deeskalacije Vaše vlade i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.