Konferencija premijera Zapadnog Balkana: Kurti traži viznu liberalizaciju, Brnabić poziva na slobodan protok robe

Foto: Fejsbuk profil albanskog premijera Edija Rame
Foto: Fejsbuk profil albanskog premijera Edija Rame

Premijeri Zapadnog Balkana razgovarali su danas na video konferenciji sa Evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejiem o ujedinjenoj borbi protiv korona virusa. Međutim, na konferenciji koju je organizovao austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, našle su se i druge teme – dok je kosovski premijer, Aljbin Kurti, zahtevao viznu liberalizaciju, premijerka Srbije, Ana Brnabić, tražila je slobodan protok robe.

Evropska komisija razmatra kako da poveže region sa inicijativama koje EU preduzima kao odgovor na pandemiju korona virusa, poručio je Varheji premijerima sa Zapadnog Balkana. Naglasio je da je saradnja u regionu i sa EU od ključne važnosti.

„Razmatramo kako da najbolje pružimo podršku regionu u ublažavanju društveno-ekonomskog uticaja pandemije, uključujući i sagledavanje mogućnosti preusmeravanja IPA finansiranja i fleksibilnosti u pravilima o državnoj pomoći“, naveo je Verheji na Tviteru.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, pozvala je na neophodnost održanja slobodnog protoka robe, ali i na intenzivniju komunikaciju u trenucima kada je čitav svet suočen sa problemom virusa Covid-19, javlja RTS

I dok Ana Brnabić poziva na slobodan protok robe, u Prištini je i dalje na snazi blokada za srpske proizvode i proizvode iz Bosne i Hercegovine, odnosno mera taksi koju je uvela vlada bivšeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je trebalo 15. marta najpre da ukine takse na sirovinu, a zatim i na sve proizvode, međutim, ovo obećanje nije ispunio zbog toga što se njegovoj ideji o delimičnom ukidanju taksi protivi koalicioni partner – LDK.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, na današnjoj video konferenciji, međutim, nije pričao o taksama, već je zatražio viznu liberalizaciju za Kosovo, kako posle pandemije ne bi „ponovo bilo u izolaciji“.

„Stanovništvo Kosova je mlado i energično stoga ne sumnjam da mi možemo da radimo puno. Ali, neophodno je da i Evropska unija radi i bude posvećena nama. U ovoj krizi pandemije gde gradovi i države širom sveta zatvaraju granice i izoluju njihove ljude, mi razumemo koliko je važna sloboda kretanja. Ali, kada se pandemija završi, građani širom Evrope će biti spremni da se slobodno kereću ponovo po Evropi, dok ćemo mi na Kosovu ostati izolovani. Liberalizacija viza za građane Kosova je predugačak proces“, rekao je Kurti, javlja Koha.

Video sastanku je prisustvovao i albanski premijer, Edi Rama, koji je na Fejsbuku naveo nekoliko tačaka o kojima se razgovaralo.

Naveo je da se razgovaralo između ostalog, o garantovanju pristupa zemalja tog regiona evropskom tržištu i uvozu lekova tokom borbe protiv virusa, o ekonomskom planu usled posledica stanja u kome se sve zemlje nalaze nakon virusa korona.

Kao jedna od tačaka koju je Rama naveo jeste i sastanak koji bi trebalo da se održi sledeće nedelje o razmatranju odluke o otvaranju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.