Komentar dana: Nenad Radosavljević

Piše: Nenad Radosavljević

Dobio sam jasnu indikaciju da postoji politička volja da se izvrši ono što je dogovoreno u Ohridu, kazao je u intervjuu za KoSSev izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, nakon serije sastanaka sa najvišim prištinskim zvaničnicima.

„Utisak sa mojih sastanaka u Prištini je da su oni načinili korak napred. I očekujemo da to pokažu i na terenu u narednim danima i nedeljama“, rekao je Saracin. Kaže da su poruke prištinskih zvaničnika za njega „verodostojne“. Međutim, iako tvrdi da se na Zapadnom Balkanu „nikada ne zna“, kaže da je ponekad od pomoći držati ljude za reč i reći im: „Slušamo šta govorite javno, ali ostaćemo pri onome što ste nama rekli“.

Prokomentarisao je i to što Srpska lista bojkotuje predstojeće izbore na Severu Kosova sa izrekom ‘onaj ko izlazi iz sobe mora da razmisli kako će moći ponovo da uđe’“.

On smatra da Srpska lista za sada nema taktiku na koji način da „ponovo uđe“, a povodom zahteva ove stranke za povratak u institucije, od kojih je jedan da se formira ZSO, Saracin poručuje:„Mi želimo da se to desi i trudimo se da budemo od pomoći na tom putu, ali ne bih komentarisao i stavio na moj dnevni red redosled koji je predstavila Srpska lista“.

Mi recimo znamo ko se drži za reč a ko za rogove. On očigledno “nikada ne zna” a to i jeste problem. Oni (međunarodni) drže za reč te što govore javno šta im padne na pamet svom biračkom telu, a sasvim drugo njima pa ih za to i drže. I to tako traje godinama. Mi smo takođe njih (međunarodnu) držali za reč kada su došli 1999. sa obećanom svetlom budućnošću pa su nam iskliznuli posle par godina i od tada se ne obaziremo na to što pričaju i to što su njima rekli ovi naši. Ovog našeg nismo držali za reč jer je nama nije ni dao. Dao je njima.

Meni je ipak jedino interesantno to što je shvatio igru Srpske liste i stavio im do znanja da nisu dobro razmislili kada su iz “sobe” izlazili jer će sada teško u nju da se vrate. I još je tačno da oni nemaju taktiku, odnosno imaju pogrešnu koju im je osmislio veliki gazda, jer oni ne znaju da je sami osmisle i drugo oni ništa ne znaju, osim da budu slepo poslušni i da uživaju u privilegijama povlašćenih pozicija i položaja. Sada na sve moguće načine uz podršku velikog šefa pokušavaju da se u priču vrate kroz ZSO jer smatraju da ako se to formira i oni po automatizmu zasednu na njeno čelo niko ih odatle nikada neće pomeriti dok je sveta i veka.

A ako im poziv na ustanak, da bi izvršili pritisak na međunarodne zvaničnike da ih ponovo vrate na vlast i ne uspe, njima to i ne treba jer su se dovoljno uzeli da mogu lagodno i u izobilju da žive isto dok je sveta i veka.

Nadam se da neće. Ni jedno ni drugo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.