Sud u Hagu danas o odšteti Saljiha Mustafe za žrtve u postupku

FOTO: Specijalizovana veća Kosova

Specijalni sud u Hagu danas će, na javnom zasedanju, odrediti odštetu koju će žrtvama morati da isplati pripadnik „OVK“ Saljih (Salih) Mustafa, nepravosnažno osuđen na 26 godina zatvora zbog zločina na Kosovu 1999. godine.

Mustafa je presudom proglašen krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo albanskih pritvorenika u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Od šestorice Albanaca pritvorenih u Zlašu, jedan je podlegao povredama koje su mu naneli Mustafini ljudi, a petorica su, posle zlostavljanja, bila puštena na slobodu.

U procesu Mustafi učestvovalo je, po odobrenju suda, osam žrtava, od kojih su neke bile u pritvoru u Zlašu, a druge su članovi porodica pritvorenika.

Koje fizičke i mentalne traume su žrtve pretrpele u pritvoru u Zlašu, procenio je međunarodni veštak koga su imenovale sudije.

Nezavisni finansijski ekspert je, na osnovu te procene, raspravnom veću potom podneo izveštaj o primerenoj odšteti za žrtve.

Raspravno veće, kojim predsedava sudija Mapi Feld Folja (Mappie Veldt Foglia) iz Holandije, prethodno je odlučilo da samo odredi obeštećenje, pošto je zaključilo da žrtve ne bi imale realnu šansu da pravo na odštetu ostvare pred sudovima na Kosovu.

Međutim, ukoliko Mustafa lično ne bude mogao da isplati odštetu žrtvama, one će obeštećenje moći da dobiju iz posebnog fonda vlade u Prištini, kako je u pismu raspravnom veću potvrdilo Ministarstvo pravde Kosova.

Nalog o obeštećenju žrtava koje će saopštiti sudije u predmetu protiv Mustafe prvi je od osnivanja suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Mustafa je, u međuvremenu, najavio žalbu na prvostepenu presudu, a od odluke apelacionog veća o toj žalbi zavisiće i obeštećenje žrtava.

Po pravilima suda, žrtve imaju pravo da učestvuju u svim suđenjima i da ih predstavlja pravni zastupnik. Ako optuženi budu proglašeni krivim, žrtvama će sud odrediti obeštećenje.

Sud je odobrio učešće 140 žrtava u procesu bivšem komandantu „OVK“ Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Suđenje Tačiju i saoptuženima počelo je 3. aprila.

Osam žrtava učestvovaće na suđenju pripadniku „OVK“ Pjetru Šalji (Pjeter), optuženom za zločine nad pritvorenicima u albanskom gradu Kukešu 1999.

Pred haškim sudom, proces Šalji počeo je 21. marta.

O Specijalizovanim većina Kosova i procesima koji se u njima vode čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za Kosovo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.