Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Rudari Trepče, koji su nakon novogodišnjih praznika nastavili štrajk uz određene zahteve, nisu u resornom ministarstvu postigli dogovor, piše Zeri. Oni su razgovarali sa kosovskim ministrom za razvoj Valdrinom Ljukom, a kako do dogovora nije došlo, Štrajkači odbor je najavio nastavak i radikalizaciju štrajka do ispunjenja zahteva, među kojima je i povećanje plata za 20 odsto i smena Madzornog odbora.

Malo voz, pa malo Gazivode, pa malo takse, pa malo vojska, pa opet takse… E, a sada malo Trepča!

Beograd i Priština se neće mnogo pitati u vezi sa finalnim sporazumom o normalizaciji odnosa, izjavio je zamenik predsedavajućeg kosovskog parlamenta, Džavit Haljiti i dodao da će cenu morati da plate „obe strane“, te da će Kosovo morati nešto da da Srbiji. On je u intervjuu za KTV rekao da u ovom trenutku ne zna šta je to tačno čega će Kosovo morati da se odrekne, te da to nešto neće biti traženo, već će o tome biti odlučeno, a Priština će dobrovoljno pristati i potpisati.

Na primer da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, da odustane od ratne odštete, nadoknade neisplaćenih penzija građanima Kosova od Srbije, da odustane od uskraćenih socijalnih davanja i dečjih dodataka do 2008. i slično. Znači praštanje oko 22 milijarde duga Srbiji prema njihovim proračunima. Malo li je?

Privremene prištinske vlasti još se nisu odredile prema ostavkama gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Prištinski Zeri onlajn piše da iako je prošlo više od 40 dana od podnošenja ostavki četvorice gradonačelnika, Ministarstvo administracije i lokalne uprave još uvek nije dalo nikakvo zakonsko tumačenje o njima, a vlada ih smatra neprihvatljivim.

Po onoj narodnoj “Nit se rđi čeka, nit’ se rđi vraća”, tako je i ovde. Niti se ovima prihvataju ostavke, jer šta bi posle, niti se ovima stvarno daju jer im je ovako lepo.

Povodom dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina, u Beogradu će 17. januara, na dan njegove posete, biti održan skup podrške prijateljstvu Srbije i Rusije. Predsednika Rusije Vladimira Putina, koji 17. januara dolazi u posetu Srbiji, trebalo bi ispred Hrama Svetog Save u Beogradu da dočeka više od 70.000 ljudi, pišu „Novosti“.

Nemam ništa protiv posete, naprotiv, ali mi smeta svaka vrsta euforije jer znam da nam posle takvih stanja naroda nikada nije bilo dobro.

Stanovnici Saratova, grada u južnoj Rusiji, nadmeću se u fotografisanju svog zaleđenog grada, nakon rekordnih padavina koje nisu viđene više od tri decenije. Obilne padavine u kombinaciji sa oscilirajućim temperaturama ispod i iznad nule napravile su od Saratova nešto nalik na set apokaliptičnog holivudskog blokbastera. I dok gradske vlasti smišljaju način na koji da se izbore sa zimom koja je okovala grad, stanovnici su se dali u akciju da ovekoveče nesvakidašnje uslove.

A mi samo kukamo. Slikajte se ljudi.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.