Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, najavio je danas da će od ponedeljka zajedno sa građanima te opštine pokrenuti potpisivanje peticije za „ujedinjenje“ tog i severnog dela grada, te da se nada da će tu peticiju potpisati i Srbi sa severa. Bahtiri je na konferenciji za novinare rekao da je odluka o pokretanju peticije doneta na današnjem okruglom stolu sa čelnicima opštine i građanima.

Da ima Srba sa južne strane Ibra možda bi neki i potpisali ali pošto su svi isterani 1999. od srpskih potpisa neće biti ništa. Sa severne strane će imati dosta potpisa onih Albanaca koji nisu ni bili proterani posle rata (Bošnjačka, Tri solitera, Mikronaselje) ali srpskih, siguran sam, ni jedan.

Danas je tačno mesec dana od kada je Priština podigla takse na srpsku robu na 100 odsto. Nema pomaka u rešavanju krize, ali ima štete po srpske kompanije.

I to je jedini efekat uspostavljanja. Kao što od početka znamo šteta po budžet Srbije gubitkom tržišta od skoro dva miliona stanovnika i jeste ono na šta je mera ciljala. Izmišljanje humanitarne katastrofe koja će samo Srbe pogađati je zaista naivno i nikog u svetu, ni na sednici SB UN-a, nije ubedilo kao i beli prah koji je pre 1999. ostavljao posledice samo na albanskoj populaciji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio predsedniku Ciprasu što razume poziciju Srbije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Kada bi pratio elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji, ni on ne bi razumeo, kao i mi, ali srećom po njega, ne prati ih pa razume.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oricijem, kojem je zahvalio na doprinosu te misije reformskim procesima u Srbiji, spremnosti da pomognu u izradi nove medijske strategije i pruže podršku poboljšanju medijske situacije u našoj zemlji kroz najbolje primere evropskih iskustava. Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Vučić i Oricio su razgovarali o programskim aktivnostima Misije koje se odnose na vladavinu prava, reformu policije, demokratizaciju društva, a posebno na oblast medija.

Izabrane programske aktivnosti upravo jasno ukazuju na to da u ovoj zemlji nema vladavine prava, da policiju treba reformisati jer ne valja, da društvo treba demokratizovati a ne voditi u totalitarizam i da medije treba osloboditi jer su samo i isključivo u službi režima. Ali ova vlast i opstaje zato što po svakoj od tema nema nameru da bilo šta menja. I šta god je do sada menjala, menjala je na gore.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.