Komemoracija u Potočarima, sahranjeno 50 žrtava, Kurti i Osmani protiv negiranja genocida

Srebrenica
FOTO: F.Z/N1

U Memorijalnom centru Potočari sahranjeno je pedeset srebreničkih žrtava, koje su ekshumirane u prethodnom periodu, prenosi Beta.

Najmlađa žrtva, koja je ove godine sahranjena je Salim Mustafić, koji je, kada je ubijen u leto 1995. godine, imao 16 godina.

Sahranjena su još dva maloletnika, koji su u vreme smrti imali 17 godina, Vahid Smajlović i Elviru Muminović.

Hiljade ljudi klanjalo je dženazu, koju je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Pre toga, Podne-namaz predvodio je bivši poglavar Islamske zajednice u BiH, Mustafa Cerić.

Prethodno su deca iz Srebrenice izvela Srebrenički inferno.

U Potočarima je održana i komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, na kojoj su se obratili brojni zvaničnici BiH i međunarodni predsednici.

Komemoraciji su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, delegacije iz više zemalja, kao i zvaničnici iz Federacije BiH, predvođeni članovima Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Delegacije su posle komemoracije položile cveće ispred spomenika ubijenim žrtvama genocida.

Komemoraciji u Potočarima nisu prisustvovali zvaničnici Srbije i Republike Srpske, prenosi Beta, navodeći ipak da su iz Srbije stigle „Žene u crnom“ i predsednik Socijaldemokrata Nenad Čanak.

Do sada je, kako prenosi Beta, u Potočarima sahranjena 6.671 žrtva genocida. Prema navodima Danasa, međutim, u Memorijalnom centru je sahranjeno 6.652 žrtava, dok je po željama porodica ubijenih, na drugim lokacijama ukopano 237 osoba.

Za genocid i zločine u Srebenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Reakcije iz Prištine: Prvi korak ka ponavljanju genocida je njegovo poricanje

Povodom obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici i ove godine stižu brojne reakcije iz Prištine u kojima se kritikuje Srbija. Oglasili su se i kosovska predsednica i premijer.

Aljbin Kurti je danas na Fejsbuku poručio da je ono što se dogodilo u Srebrenici pre 27 godina „ništa manje nego genocid“.

“Kada je Rafael Lemkin u svojoj knjizi ‘Vladavina osovine u okupiranoj Evropi’ prvi put upotrebio termin GENOCID, sumnjam da je razmatrao mogućnost neslaganja između teorijskih i praktičnih aspekata pojma. Čisto sumnjam da je Lemkin, kada je govorio o genocidu, mislio da će neko u 21. veku moći da izgradi čitav narativ diskusije zasnovan na negiranju genocida“, naveo je Kurti.

Precizirao je da reč genocid nije stvorena da bi se negirala, već da bi se naglasila „brutalnost i nehumanost zločina koji prevazilaze ono što obuhvataju pojmovi ratni zločini i zločini protiv čovečnosti“.

„I danas genocid znači preduzimanje radnji koje imaju za cilj uništenje (u celini ili delimično) nacionalnih, etničkih, rasnih ili verskih grupa. A ono što se dogodilo u Srebrenici pre 27 godina nije ništa manje nego genocid. Ništa manje od namernog ciljanja žrtava zbog njihovog postojanja“, naveo je Kurti.

Kurti je pozvao na priznavanje genocida, optuživši Srbiju da „stavlja so na ranu“.

„U vremenu u kojem živimo, žrtvama se svakodnevno stavlja so na rane kada se genocid u Srebrenici bestidno negira od strane Srbije. Kada se uloga te strašne agresije minimizira do beskonačnosti“, naveo je.

Kurti ujedno tvrdi i da je prvi korak u ponavljanju genocida njegovo poricanje.

„Stoga moramo biti pažljivi i glasni u našem obeležavanju i našim zahtevima za priznanjem i poniznošću prema jednom od najstrašnijih genocida koji se dogodio u Evropi nakon Drugog svetskog rata“, naveo je Kurti.

Oglasila se i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

„27 godina nakon genocida u Srebrenici, prisećamo se 8.372 bošnjačka dečaka i muškarca koje su nemilosrdno ubile srpske snage“, poručila je Osmani u objavi na Tviteru.

Pozvala je na zajedničku borbu protiv negiranja genocida.

„Moramo svi zajedno da se borimo protiv pokušaja da se veličaju ili negiraju ova gnusna zverstva“, poručila je Osmani.

Podsetimo, kosovska skupština je prošle godine, a neposredno pre obeležavanje godišnjice, usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Više o tome pročitajte u: Priština: Usvojena Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici

Rezolucija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici usvojena je i pre nekoliko dana u Parlamentu Albanije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.