Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: „Deco, čuvajte radio“

časlav milisavljević
FOTO: Radio Mitrovica sever

U Kosovskoj Mitrovici je juče održana komemorativna sednica povodom smrti novinara Radio Kosovske Mitrovice u penziji Časlava Milisavljevića. Minutom ćutanja, a potom i dirljivim rečima od njega su se oprostile kolege, prijatelji i porodica. Događaj je organizovala Milisavljevićeva kuća uz podršku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Koordinator Radija Kosovska Mitrovica Maja Fićović, na početku je prenela izraze saučešća porodici i kratkim oproštajnim govorom se obratila prisutnima.

”Sve što sam u prvim godinama rada naučila, naučila sam od njega, bilo mi je teško da posle njegovog odlaska preuzmem odgovornost i budem na jednoj tako odgovornoj poziciji, ali se nadam da sam opravdala njegovo poverenje i da sam sačuvala radio, jer je Časlav za života neprestano ponavljao ‘Deco čuvajte radio’,“ kazala je.

„Mislim da smo ispunili obećanje, da to činimo i da ćemo činiti narednih godina“, dodala je Fićović.

“Prva asocijacija na ime Časlava Milisavljevića je radio, odnosno talasi Radio Kosovske Mitrovice. Danas kada svi ostajemo bez doajena radijskog novinarstva, danas kada postajemo siromašniji za kulturnog poslenika i stvaraoca, ne možemo a da se ne prisetimo njegovog osmeha i radosti kad god se organizovao neki kulturni događaj. Imali smo tu čast i privilegiju da učestvuje poslednji put i u organizaciji 28. Mitrovačkog festivala kulture i pomogne u dovođenju brojnih likovnih stvaraoca, i ne samo likovnih koje je upoznavao godinama radeći na organizaciji sličnih manifestacija. Ispunjavalo ga je druženje sa umetnicima svih profila, nesebično je davao sebe kulturi i umetnosti kako bi neka dešavanja poprimala još jaču i veću dimenziju. Oliver Njego, Nikola Rackov, Extra Nena, Miša Tanasijević, svi su oni bili i ostaće Čakijevi prijatelji. Bio je pionir radijskog novinarstva na ovim prostorima, vrsni samostalni umetnik duboreza, velikih imena i naših sakralnih svetinja, koje je voleo da poklanja i ostavlja za sećanje prijateljima i oni su neizostavni deo naših domova”, rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić.

FOTO: Radio Kosovska Mitrovica

Višedecenijski novinar Radio Kosovske Mitrovice i Časlavov dugogodišnji kolega Miodrag Radomirović emotivno se oprostio od Časlava Milisavljevića, a na početku je uputio reči saučešća porodici.

“Kada govorim o Časlavu Milisavljeviću, moram da se vratim na vreme pre novinarstva, kada su se u Zvečanu pre mnogo godina okupili neki momci i devojke da stvaraju nekakav kulturni život, da ga oslikavaju tako reći i započinju neku novu eru u kulturi Kosovske Mitrovice i Zvečana. Među tim momcima i devojkama bio je Časlav Milisavljević koji je u čuvenom zvečanskom Ćumezu oslikavao zidove a u stvari oslikavao svoju dušu. Tako sam ga upoznao, a kasnije nas je spojila i ova druga sfera i velika ljubav, a to je novinarstvo. Od postanka radija radili smo punom parom i svim žarom stvarali iz dana u dan sve bolji i kvalitetniji program. Naravno i neuzostavna organizacija Sabora kulturnog stvaralaštva još u bivšoj Jugoslaviji, pa sve redom”, prisetio se i emotivnim rečima od Časlava oprostio Miodrag Radomirović.

Prvi spikerski glas na tadašnjoj frekvenciji Radio Kosovske Mitrovice 96,5 Mhz ostaće dugo upamćen kao čist, pravilan i radiofoničan po kome su ga prepoznavali i oni slušaoci koji ga nisu znali. Duboko pravičan, zahtevao je to od svih svojih kolega i saradnika težeći da najbrže i najtačnije prenesu informaciju do slušalaca.

„Njegova poznanstva sa novinarskom elitom najboljih redakcija u zemlji imale su ogroman uticaj na novinare Radija Kosovske Mitrovice, čiji je bio urednik, jer su imali tu čast da uče od najboljih. Znao je da pohvali ali i da kritikuje s pravom nerad i neodgovornost. Štitio je interese novinara, smatrao je da je govor i pismo okosnica pravilnog novinarskog izraza otuda i krilatica po kojem ćemo ga pamtiti ‘Ne gazi ćirilicu’ i ‘Budite čuvari radija’,“ rekla je Časlavova dugogodišnja koleginica Aleksandra Milošević.

Pročitala je i pismo koje je uputilo Udruženje novinara Srbije sa čijim članovima je Časlav uvek imao dobre međuljudske i kolegijalne odnose, naročito sa Ninoslavom Brajovićem i Živojinom Rakočevićem.

„Čitav svoj radni vek i život je posvetio radiju i ugradio se u njega kao istinski profesionalac, brižni učitelj i odgovorni urednik. On je podsticao i učio novinare i svoje slušaoce lepoti srpskog jezika i izražavanja, bio je čuvar jezičkog standarda u doba kada su sve norme propadale“, poručio je UNS.

Časlav Milisavljević, novinar u penziji preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76.godini. Bio je spiker i novinar, samouki samostalni umetnik, ljubitelj slikarstva, duboreza, krasnopisa i očuvanja srpskog ćiriličnog pisma, kulture i umetnosti uopšte.

Milisavljević će biti sahranjen danas u svom rodnom Srbovcu.

Časlav Milisavljević preko našeg portala uputio je javna pisma o problemima koja su mučila njegove sugrađane prošle godine u Zvečanu. 

Milisavljević: Rekoše da su nabavili nov kabl, a sinoć ponovo nestanak struje

Milisavljević u otvorenom pismu posle 50 sati bez struje: Dobili struju, ali polumrak, dokle tako…

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.