Milisavljević u otvorenom pismu posle 50 sati bez struje: Dobili struju, ali polumrak, dokle tako?

Građani pišu

Preko dva dana stanovnici Zvečana bili su bez struje. U četvrtak su protestovali ispred opštine, a primio ih je gradonačelnik Dragiša Milović. Čekalo se na specijalizovanu ekipu za detektovanje mesta velike havarije, s obzirom na to da se radilo o električnom vodu dugom 1400 metara. Kvar je u međuvremenu otklonjen.

Dugogodišnji urednik Radija Kosovska Mitrovica, a sada novinar u penziji, umetnik i stanovnik Zvečana Časlav Milisavljević, uputio je javno pismo u vezi sa situacijom u kojoj se našao sa svojim sugrađanima.

FOTO: RTV Mir screen shot

Poštovani,

Na početku vaše blagovremeno informisanje o našoj svakodnevici, još i moju primedbu – manite se istražno-analitičkog novinarstva, jer u ovim bludnim vremenima, to ničemu ne vodi.

Elem, moje reagovanje ili možda osvrt:

U noći između 1. i 2. decembra ove godine oko 20.00 sati, pa sve do četvrtka u 21.00, bili su bez električne energije, struje, svetla, u mraku – oko 50 sati žitelji Zvečana – preko 50 porodica koje stanuju u ulicama Kralja Milutina Karađorđa i Kralja Petra I.

Oni su dobili struju – ali polumrak, preko samo jedne faze, koja je još jedna faza signališućeg potonuća srpskog naroda, jednog od najstarijih naroda na brdovitom i tužnom Balkanu.

Kvar je na visokonaponskom kablu, bio, i kažu otklonjen. Zato se pitaju posrednici u KEK energetici, čak njih 13-oro.

Ne znam da li su ti majstori tog zanata, ali znam da su oni odavno u privatnim vodama, a njihov direktor u ugostiteljskim.

Inače, delimično otklanjanje kvara vodilo je preko 30 Zvečanaca, okupljanjem, a sad i razgovorom sa gradonačelnikom Zvečana Dragišom Milovićem – onih koji su pogođeni nestankom struje, protestujući i zahtevajući hitno rešenje ovog problema koji se dešava uglavnom u zimskom periodu – preko 20 godina.

Da zlo bude veće, kvar se desio u blizini zgrade Trepčine energetike. Izgovor nadležnih, ovog puta gradonačelnika, kao i svih prethodnih vlastodržaca bio je isti.

Uzrok kvara je dotrajalost električnih provodnika, u ovom najstarijem području Zvečana, što je i tačno. Kao što i isti odgovor slušamo 20 godina.

S druge strane, naša matična država Srbija se bori svim političkim sredstvima i materijalno pomaže svoj narod na Kosovu i Metohiji.

Još jedared, rečeno jednostavno, dokle tako?! Da li ima smisla dalje razgovarati i pisati o svetlu, struji, mraku, polumraku i mrcvarenju naroda?!Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu ili potvrdite da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.