Kolone na Jarinju i dalje kilometarske, pojedini kamioni čekaju već danima

Foto: N1, Caption

Na administrativnom prelazu Jarinje i dalje su kilometarske kolone teretnih vozila koja čekaju da im se odobri ulazak iz centralne Srbije na teritoriju Kosova, nakon što je Vlada u Prištini uvela nove mere reciprociteta kojima se zahteva da u pratećoj dokumentaciji piše „Republika Kosovo“.

Pojedini vozači već tri dana čekaju na prelazu i ne znaju kada bi situacija mogla da se reši, a čini se da to ne znaju ni kosovski carinici, prenosi N1.

Odlazeća Vlada Kosova, premijera Aljbina Kurtija, u subotu uveče je odlučila da zabrani ulazak kamionima sa robom iz Srbije kojima u pratećoj dokumentaciji ne piše „Republika Kosovo“, ali u koloni na prelazu Jarinje stoje i kamioni sa srpskim tablicama koji prevoze stranu robu, kao i teretna vozila sa tablicama nekih drugih država, poput Slovenije i BiH, koja su samo u tranzitu.

Vozači kamiona koji prevoze inostranu robu rekli su da će špediteri promeniti u dokumentaciji, tako da piše „Republika Kosovo“, dok oni koji prevoze robu iz Srbije ne znaju kako će se situacija odvijati.

Skupština Kosova bi već sutra trebalo da glasa o novoj Vladi, a koja bi, u slučaju da bude izabrana, mogla da ukine Kurtijeve mere reciprociteta.

Zastoja na prelazu nema kada je reč o putničkim vozilima, ali osobe koje ulaze na teritoriju Kosova moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od četiri dana ili će u suprotnom morati da provedu 7 dana u samoizolaciji.

Video prilog možete pogledati na sajtu N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.