Koha: Srbija "overila" dobrosusedske odnose sa Kosovom

Kosovska javnost je prošlonedeljni sastanak ministara spoljnih poslova i transporta iz regiona u Prištini – tzv. Zapadnobalkanske šestorke, a na kojem su učestvovali i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, doživela kao prvu posetu zvaničnika Srbije "nezavisnom Kosovu". Dok su profili albanskih korisnika društvenih mreža bili preplavljeni fotografijama Dačića i Mihajlovićeve, neki od kosovskih medija su gotovo iz minuta u minut izveštavali o konferenciji, uz fotografije dolaska srpskih ministara, navodeći da je sam sastanak zapravo vid zvanične posete srpskih zvaničnika Prištini, a prvi od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Kosovski list "Koha", šest dana nakon ove konferencije, danas u tekstu pod nazivom "Srbija priznaje Kosovo kao komšije", uz fotografiju kosovskog ministra spoljnih poslova, Hašima Tačija i njegovog srpskog kolege, Ivice Dačića, navodi da je Srbija potpisivanjem deklaracije na konferenciji u Prištini "overila dobrosusedske odnose sa Kosovom". Sam sastanak je 25. februara održan prema gimnih formuli – bez državnih obeležja, a srpska vlada je i više puta navodila da se radi o neformalnom sastanku, koji predstavlja nastavak "berlinskog procesa" i koji treba da dovede do boljeg regionalnog povezivanja i razvoja infrastrukture.

"Srbija je proglasila dobrosusedske odnose sa Kosovom. Ova činjenica je "overena" u dokumentu ministara spoljnih poslova i transporta iz regiona, koji je izdat posle ministarskog sastanka "Zapadni Balkan 6", organizovanom prošle nedelje u Prištini," navodi danas list Koha.

Ovaj list, međutim, dodaje i da su srpski zvaničnici, zajedno sa onima iz regiona, potvrdili posvećenost dobrosusedskim odnosima jedni prema drugima i to potpisivanjem  zajedničke deklaracije na ovom sastanku.

"U preambuli Zajedničke deklaracije koju su usvojili ministri Kosova i Srbije, zajedno sa onima iz Albanije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, potvrđena je posvećenost "dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskim integracijama," dodaje Koha, podsećaju da reč "komšija" prema albanskom jeziku, takođe, znači "država koja ima zajedničku granicu sa drugom, ili čak svaki narod, ili zemlja koji imaju zajedničke granice."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.