Dačić: Protiv smo formiranja Vojske Kosova

Srbija je zainteresovana za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, ali je protiv formiranja Vojske Kosova i o toj temi bi trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN, poručio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Dačić je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), čija je tema "Srbija, Zapadni Balkan i Evroatlantska zajednica", istakao da je Srbija protiv formiranja Vojske Kosova, jer to nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

"To može da ima određene posledice po bezbednost u regionu zato što je svojevremeno, kada je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno KFOR," rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da su, prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, premijer Srbije, Aleksandar Vučić, kosovski premijer, Hašim Tači, visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton i on lično boravili u sedištu NATO-a gde su im predstavnici te vojne organizacije dali garancije da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na Sever Kosova bez saglasnosti KFOR-a.

"To je komplikovana materija i mislimo da bi o tome trebalo da se razgovara na nivou Saveta bezbednosti UN. To (formiranje Vojske Kosova) se ne želi, jer se smatra da to više nema veze sa materijom i da je to samostalna stvar koju uređuje vlast u Prištini. To je tema oko koje postoje nesaglasnosti," rekao je Dačić i ponovio da je Srbija zainteresovana za mir i stabilnost na KiM-u i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Najteže poglavlje 35, jer je nedefinisano

Dačić je izjavio da je na putu ka Evropskoj uniji Srbiji najteže poglavlje 35 koje, između ostalog, obuhvata razgovore o napretku u primeni Briselskog sporazuma, jer je "dosta nedefinisano".

On je, odgovarajući na pitanja učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO), koja poglavlja će biti najteža na putu evrointegracija, odgovorio da će to biti poglavlje 35, koje je, kako je objasnio, "dosta nedefinisano".

"Problem je u tome što je poglavlje 35 dosta nedefinisano i ni sami učesnici u tom procesi i skriningu ne znaju kada je neko zadovoljan i kada će doneti pozitivnu, ili negativnu odluku," rekao je Dačić.

On je podsetio da bez rešavanja tog poglavlja, kao i poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, bezbednosti i fundamentalna ljudska prava, Srbija neće moći da otvori druga pogljava, iako su pojedina već spremna.

"Za razliku od ostalih zemalja Srbija ima specifičan pregovarački put gde imamo paradoks da možemo da uradimo šta god hoćete, budemo šampioni evropskih vrednosti, ali ako nema napretka u pregovorima sa Prištinom, onda nema napretka ni u evropskim pregovorima i to je realnost s kojom se suočavamo," ukazao je srpski šef diplomatije.

Dačić je objasnio da je spremno poglavlje 32, koji se tiče finansijske kontrole, ali ne može da bude otvoreno "jer je stav određenih zemalja, poput Nemačke, da nema otvaranja drugih poglavlja pre poglavlja 23, 24 i 35".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.