Koha: Sedam Srba pod istragom zbog rada u nelegalnim objektima (privremeni organi) u Metohiji

Osojane, privremeni organ Istok/Koha
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nedelju dana nakon akcije protiv nelegalnih objekata u tri opštine u Metohiji, Tužilaštvo je potvrdilo da su istrage u toku protiv sedam osoba. U ovoj instituciji kažu da je zaplenjeno dosta materijalnih dokaza, među kojima su i dokumenti u kojima se nalazi pečat države Srbije.

Tužilaštvo vodi istragu protiv sedam osoba u okviru nelegalnih struktura Srbije, u Metohiji.

Prošle nedelje, po nalogu Osnovnog tužilaštva u Peći, zaključane su tri zgrade koje su služile kao paralelne opštine, u Goraždevcu (Peć), Osojanu (Istok) i Vidanju (Klina).

Prema rečima portparola tužilaštva u Peći Škodrana Nikčija, protiv osumnjičenih se nakon akcije vode istrage.

„Iz ove akcije, sedam osoba je sprovedeno u policiju, gde su saslušani kao sumnjiva lica i po ovlašćenju državnog tužioca protiv njih su pokrenuti krivični postupci. Trenutno policija, na zahtev tužilaštva, sprovodi istragu i prikuplja druge dokaze”, rekao je portparol Nikći.

On je saopštio da je tokom akcije, pored popisa pretresanih kancelarija, oduzeta i brojna dokumentacija.

„Oduzeta je kompjuterska oprema, telefoni i brojni dokumenti na kojima su bili natpisi i pečati srpske države, dok su odlukom državnog tužioca oduzeti i istovremeno ih je obezbeđivala kosovska policija na licu mesta“, rekao je Nikći.

Tokom sedmice, na konferenciji za novinare, Darko Dimitrijević, predstavnik Radio Goraždevca, požalio se da je pretresena i redakcija, koja se takođe nalazi u Domu kulture. Požalio se policiji da nisu dozvolili snimanje tokom akcije.

Portparol Tužilaštva u Peći je to demantovao, rekavši da je sudski nalog jasan da će se akcija odvijati samo u kancelarijama nelegalnih objekata.

„Ovo ne stoji i ne služi ni slobodi izražavanja, ni slobodi medija, jer ni u jednom mediju se nije izvršila racija, a kamoli da je neki zvaničnik prekršio bilo šta protiv objekta bilo kog medija. Naprotiv, pretreseni su samo objekti paralelnih struktura“, rekao je Nikći.

Pored regiona Peći, zatvaranje nelegalnih objekata u Srbiji obavljeno je prošlog meseca i u Dragašu, gde su radile tri paralelne opštine: Suva Reka, Orahovac i Prizren.

Obe akcije pratili su ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, kao i ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići.

Ministarstvo administracije lokalne samouprave je saopštilo da nijedna nelegalna struktura ne može da radi ili pruža usluge van ustavnog i zakonskog okvira Kosova.

Radio Goraždevac: Završena akcija u Goraždevcu, iznešeni računar i arhiva?

Radio Goraždevac: Policija nas maltretirala, pokušali da nam zaplene auto

Kancelarija za KiM: Policija ušla i u prostorije opštine Klina u Vidanju

Policija ušla u zgrade PO opština Istok i Peć u Osojanu i Goraždevcu

Svečlja i Krasnići: Zatvorili smo četiri paralelne opštine u DragašuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.