KOHA: Kurti kazao Abotu da ne treba žuriti sa dijalogom sa Srbijom

FOTO: LVV

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ne treba požurivati sa dijalogom sa Srbijom, obećavati rokove, a za ovaj proces trebalo bi da postoje dobre pripreme za stabilan sporazum, rekao je lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti na sastanku sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu, Nikolasom Abotom (Nicholas Abott).

Kako je saopštio LVV, Kurtiju je na ovom sastanku Abot čestitao na pobedi na izborima 14. februara i izrazio uverenje da će nova vlada uskoro biti konsolidovana.

Prema najavi, Kurti je obavestio Abota da su mu obezbeđivanje poslova, pravda, pandemija i obezbeđivanje vakcine prioriteti.

„Govorio je i o odgovornijoj i kvalitetnijoj saradnji nove vlade i opozicije u Skupštini Kosova, kao i o dijalogu sa Srbijom, za šta je ponovio da ne treba žuriti obećavajući rokove i da dijalog treba da bude dobro pripremljen za stabilan dogovor. Na kraju su se njih dvojica dogovorili o saradnji u konkretnim projektima koji bi pomogli i demokratskoj izgradnji i ekonomskom razvoju države, kao i produbljivanju bilateralnih odnosa naše dve zemlje u budućnosti“, kaže se u saopštenju od LVV.

S druge strane, u najavi za ovaj sastanak, Abot je kratko rekao da je „čestitao LVV na pobedi“ i da su „razgovarali o planovima vlade, prevazilaženju pandemije i potencijalu bilateralne saradnje u budućnosti“.

Kurti već neko vreme ponavlja da mu dijalog sa Srbijom nije glavni prioritet.

Tokom dana, Kurti je imao i sastanak sa Ulrikom Ričardson (Richardson), koordinatorkom Agencije za razvoj Ujedinjenih nacija, sa kojom se složio da su „borba protiv korupcije radi stvaranja jednakih šansi za sve i ekonomski razvoj zasnovan na kohezionom socijalnom stanju neophodne akcije ka demokratskom društvu u kome prevladavaju blagostanje i prosperitet “.

Na izborima 14. februara Kurtijev LVV je osvojio prvo mesto sa preko 47 odsto glasova, dok uslovni i glasovi dijaspore još uvek nisu prebrojani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.