Koha: EU traži od Kosova da podnese izveštaj o povratnicima iz Sirije

Kampovi za povratnike Sirija ISIS

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Evropska unija će od Kosova u naredne dve godine tražiti da podnese izveštaj o povratnicima iz Sirije, kao i o njihovom procesu rehabilitacije.

Kroz sporazum koji je u sredu potpisan između Kosova i Evropske unije, Brisel obavezuje prištinske vlasti da se bave izazovima u vezi sa povratkom stranih boraca i članova njihovih porodica, što uključuje istrage i procesuiranje krivičnih dela koja su počinili strani borci sve do njihovog procesa rehabilitacije.

Prema sporazumu, Kosovo bi trebalo da razmenjuje informacije sa zemljama članicama EU o stranim borcima koji se vraćaju na Kosovo.

Sporazum takođe predviđa sprovođenje procena pretnje terorizmom na Kosovu i bolje koordinacione mehanizme za sprečavanje nasilnog ekstremizma, kao i izgradnju kapaciteta za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ovi ciljevi su deo Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu, koji su ministri unutrašnjih poslova Zapadnog Balkana potpisali 5. oktobra 2018. godine u Tirani.

Sporazum su u sredu potpisali odlazeći ministar unutrašnjih poslova Kosova, Ekrem Mustafa i komesar Evropske unije za migracije, Dimitris Avramopulos.

Odlazeći ministar unutrašnjih poslova, Ekrem Mustafa, naveo je u saopštenju da se „Kosovo kao član Globalne koalicije protiv militantne grupe Islamska država pokazalo kao pouzdan partner Evropske unije u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma“.

U aprilu ove godine na Kosovo se iz Sirije vratilo 110 građana.

Od toga 4 boraca, 74 dece i 32 žene, dok su desetine građana Kosova ostale u Siriji, ali još uvek se ne zna kada će biti vraćeni.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.