Koha: Apelacioni sud naložio ponavljanje suđenja u slučaju „Stent 1“

Objekat Apelacionog suda Kosova
Objekat Apelacionog suda Kosova

Kosovski Apelacioni sud, naložio je da se suđenje zbog korupcije bivšem kosovskom ministru zdravlja, Feridu Aganiju, i bivšem sekretaru ovog ministarstva, Ganiju Šabaniju ponovi. U presudi Apelacionog suda navodi se da je Osnovni sud u Prištini tokom suđenja dvojici okrivljenih počinio 15 prestupa, piše večeras Koha.

Agani i Šabani prethodno su osuđeni na 2 godine zatvora zbog „zloupotrebe službenog položaja“.

Apelacioni sud našao je u odluci od 30 strana i da su sudije Osnovnog suda u Prištini prekršile brojne osnovne odredbe. U presudi se navodi da veću sudija Apelacionog suda nije jasno kako je veće sudija Osnovnog suda u Prištini ocenilo zakonitost sporazuma između Ministarstva zdravlja i privatnih bolnica za pružanje usluga koje nisu dostupne u javnim zdravstvenim ustanovama. Dalje, sud je ustanovio da sudije nisu razumele kako se novac iz kategorije subvencije troši. Osnovni sud u Prištini takođe nije na ispravan način obrazložio na koji način su okrivljeni bili u saizvršilaštvu, i najzad, sudije Osnovnog suda su „pomešale“ dve različite procedure – licenciranje zdravstvenih radnika i licenciranje privatnih institucija, nalazi su Apelacionog suda, prenosi KTV.

Apelacioni sud je u odluci načinio i 11 preporuka upućenih Osnovnom sudu u Prištini, a koje se odnose na sudski proces koji će morati da bude ponovljen.

Takođe su naložili Osnovnom sudu u Prištini da za potrebe ovog slučaja angažuju finansijskog eksperta, budući da je Osnovni sud u Prištini izračunao da je šteta pričinjena sklapanjem ugovora o ugradnji stentova u privatnim bolnicama oko 4.5 miliona evra, što je cifra koja nije obrazložena.

Povezani članci:

Kosovo: Optužnica protiv ministra životne sredine i još 63 lica

Kosovo: Stotinu kardiologa primilo hiljade evra za preporuke za ugradnju stentova; na listi optuženih sadašnji ministar životne sredine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.