Kosovo: Stotinu kardiologa primilo hiljade evra za preporuke za ugradnju stentova; na listi optuženih sadašnji ministar životne sredine

Izvor: Gazeta Express (tekst je izvorno preveden sa engleskog; jučerašnje izdanje) 

Sadašnji kosovski ministar životne sredine i bivši ministar zdravlja Ferid Agani je među osumnjičenima za slučaj "Stentovi". Sekretar Ministarstva zdravlja Gani Šabani je, takođe, na spisku. Tužilaštvo je izdalo spisak od oko 100 imena pravnih lica, direktora privatnih bolnica za koje se veruje da su učestvovali u podmićivanju, a u zamenu da za obavljanje koronografije i procedure ugradnje stenta preporuče pacijentima javnih bolnica njihove privatne.  

Direktori privatne bolnice "Intermed" – Ljuljzim Brovina i Borče Petrovski su, na osnovu dokaza tužilaštva, i u međusobnoj saradnji podmitili veliki broj optuženih, koji su u svojstvu državnih lekara izdavali upute za dalje procedure u privatnoj bolnici – "Intermed". Zauzvrat, lekari su primali bonuse od 500 evra za svakog pacijenta kojeg su poslali u njihovu bolnicu za proceduru ugradnje stenta, i po 150 evra za koronografiju, navodi se u tužiočevom fajlu. 

Tužilaštvo tvrdi i da postoji osnovana sumnja da je velika grupa lekara zloupotrebila svoju poziciju u javnom sektoru zdravstva uzimanjem mita i slanjem pacijenata u drugu privatnu bolnicu "Eda", primajući 500 evra za svakog pacijenta koji bi zatražio stent, ili 150 evra za koronografiju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.