Zbog nedostatka kreveta poslata u pritvorni centar umesto u psihijatrijsku ustanovu

Lipljan pritvorni centar
FOTO: Kosovsko ministarstvo pravde

Žena iz Gnjilana koja je u sredu uhapšena zbog nasilja u porodici, umesto da bude prebačena na Institut psihijatrijske forenzike u Prištini, odlukom suda, a zbog nedostatka slobodnih kreveta, smeštena je u Pritvorni centar za žene u Lipljanu, javila je juče prištinska Koha.

Kako prenosi ovaj mediji, Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu zatražilo je od suda da mentalno obolelo osumnjičeno lice bude smešteno u Institut psihijatrijske forenzike u Prištini, do čega, ipak, nije došlo.

Predsednik Osnovnog suda u Gnjilanu, Ramiz Azizi odgovornost za nedostatak smeštajnih kapaciteta pripisuje kosovskoj vladi.

„Danas imamo slučaj i nažalost nemamo gde da pošaljemo bolesnog čoveka. U Institutu psihijatrijske forenzike u Prištini ima samo 36 kreveta, a njega koristi celo Kosovo… Razumem da se krše ljudska prava, ali šta mi tu možemo da učinimo“, rekao je Azizi, prenosi Koha.

Kaže da su se obraćali Ministarstvu pravde i kancelariji kosovskog premijera sa zahtevom da se reši ovo pitanje, ali i da do sada odgovora nije bilo.

U međuvremenu se oglasila advokatska kancelarija za ljudska prava u Gnjilanu uputivši kritike na račun institucija zbog, kako navode, kršenja ljudskih prava smeštanjem mentalno obolelih osoba u pritvorske centre.

Zatražili su ujedno da se obezbede uslovi i potrebna infrastruktura kako bi se osumnjičeni koji su mentalno oboleli mogli lečiti na psihijatrijskim odeljenjima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.