Kod Leskovca otkriven spomenik vojnicima i policajcima poginulim na Kosovu

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Sinkovcu u blizini Leskovca u subotu je otkriveno spomen obeležje poginulim vojnicima i policajcima na Kosovu i Metohiji, tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Spomen obeležje su otkrili ratni komandant 549. motorizovane brigade general-major u penziji Božidar Delić i vlasnik kompanije „Krupnik“ Milan Simović, koji je finansirao projektovanje i izgradnju.

Skupu su prisustvovali članovi porodica poginulih, bivši vojnici, predstavnici više udruženja, Vojske Srbije i državnih organa, kao i građani Srbije sa raznih strana sveta, a bilo je i onih koji danas žive i rade u Americi, Južnoafričkoj republici i evropskim zemljama.

Širi izveštaj sa događaja dostupan je na sajtu Ministarstva odbrane Srbije.

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general major u penziji Božidar Delić rekao je da je na ovaj trenutak čekao 23 godine.

„Iako je toliko vremena prošlo nismo zaboravili svoje saborce. Istina, dugo smo čekali, a postojale su i sumnje da li ćemo uspeti da otrgnemo od zaborava ljude sa kojima smo zajedno branili našu državu“, rekao je Delić.

On je istakao da je idejno rešenje za spomenik dao ruski dobrovoljac Albert Andijev, koji je preminuo prošle godine od korone.

Na vrhu postamenta je postavljen tenk T-55 u kome je 11. avgusta 1998. godine u borbi sa „Oslobodilačkom vojskom Kosova“ poginuo komandir 3. čete oklopnog bataljona 549. motorizovane brigade kapetan Željko Martinović.

„Nismo želeli da napravimo samo spomenik za svoju brigadu, jer se nismo samo mi borili na Kosovu i Metohiji, sa nama su bili i pripadnici posebnih jedinica policije, pripadnici specijalnih jedinica, pripadnici vojnih odseka, okruga i njihovi odredi. Time dajemo primer kakvo zajedništvo mora da se ostvari u našoj Srbiji da bi ona napredovala“, kazao je Delić.

On je dodao da se na spomeniku nalaze i imena dvojice Rusa, koji nisu poginuli u zoni odgovornosti te brigade, već su bili u sastavu Prištinskog korpusa, ali su izostavljeni sa spomenika koji je podigla njihova jedinica.

Spomen obeležje je podignuto za nepunih šest meseci, a postament je urađen od armiranog betona dimenzija 6,5×3,5 metara i visine 3,5 metara. Na prednjoj strani spomenika uklesan je natpis „Spomen obeležje junacima odbrane SRJ poginulim u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade“.

U središnjem delu postamenta dominira slogan brigade „Nema nazad – iza je Srbija“, a na njemu je postavljen tenk T55, težak 36 tona, u kojem je 11. avgusta 1998. godine u borbi poginuo kapetan Željko Martinović i ranjena tri vojnika.

Na skupu je bio i Stojan Stojković, koji je vozio tenk kada je poginuo kapetan Martinović. Uspeo je da tenk izvuče 100 metara unazad, u zaklon, i počeo da izvlači kapetana. Danas živi u Francuskoj, kaže da ima svoju građevinsku firmu i planira da se jednog dana vrati u Srbiju.

„Rođen sam u Uroševcu i teško mi je bilo da ostavim Kosovo, ali sad ispada da smo se uzalud borili i ginuli, ali smo imali veliku sreću što smo imali svog pastira Božidara Delića koji nas je čuvao kao da smo njegova deca. U našoj jedinici je bilo vojnika raznih nacionalnosti, religija, vera, ali niko nije na to gledao tada, a ni sada. Tu su bili Hrvati, Mađari, Bunjevci, i danas smo u kontaktu“, rekao je Stojković.

Svečanosti su prisustvovali i zamenik komandanta Kopnene Vojske general-major Slađan Stamenković, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor i episkop niški Arsenije.

U svom obraćanju episkop Arsenije rekao je da su poginuli pripadnici Vojske i Policije, pravoslavne, rimokatoličke i islamske veroispovesti zajedno otišli u smrt braneći slobodu Otadžbine, svoje porodice i svoje prijatelje. On je citirao reči apostola Jovana Bogoslova da “nema veće ljubavi od one kada položimo život za prijatelje svoje”.

Povezani tekstovi: Posle 20 godina: Svedočenje vojnika 549. motorizovane brigade o bici za Paštrik


FHP o 549. motorizovanoj brigadi VJ

O ovoj brigadi pisao je i Fond za humanitarno pravo, koji je sakupljao građu o zločinima koji su se događali na Kosovu neposredno pred bombardovanje, tokom i nakon toga.

Tako postoji Dosije 549. motorizovana brigada Vojske Jugoslavije Fonda za humanitarno pravo. U dokumentu se navodi  da su u zoni odgovornosti ove brigade „srpske snage ubile
više albanskih civila nego u zoni odgovornosti bilo koje druge brigade koja je delovala na Kosovu
1999. godine“.

„U zoni odgovornosti 549. mtbr, koja je obuhvatala opštine Prizren, Đakovica/Gjakovë,
Orahovac/Rahovec i Suva Reka/Suharekë, u periodu od 24. marta do 10. juna 1999. godine, pripadnici
srpskih snaga ubili su 2.174 civila kosovskih Albanaca“, piše FHP.

Starešina ove brigade bio je Božidar Delić, sada general u penziji. Najviše rangirani komandanti VJ iz vremena 1999. godine – Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, kao i tadašnji potpredsednik Vlade SRJ zadužen za Kosovo Nikola Šainović, i policijski generali Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević, osuđeni su prvostepenim presudama MKSJ upravo zbog masovnih ubistava i drugih akata nasilja koje su brigade VJ i jedinice MUP vršile nad kosovskim Albancima u toku 1999. godine u zoni odgovornosti 549. mtbr, navodi dalje FHP. 2014. presude su im potvrđene i od strane Žalbenog veća.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.