Šolc u Beogradu i Prištini 10. juna – potvrđeno u Berlinu

FOTO: Aleksandar Vučić/Fejsbuk

Kancelar Olaf Šolc sledeće nedelje je u dvodnevnoj poseti Zapadnom Balkanu, Grčkoj i Bugarskoj, potvrđeno je u Berlinu, piše Dojče vele. Glavne teme: EU-perspektiva, doprinos Nemačke prevazilaženju bilateralnih blokada, rat u Ukrajini.

Prve stanice na dvodnevnoj balkanskoj turneji Olafa Šolca biće 10. juna Kosovo i Srbija. Kako je preneo portparol nemačkog kancelara Volfgang Bihner, na Kosovu je, između ostalog, predviđena i poseta nemačkim trupama Kfora.

Nakon toga, Šolc odlazi u Solun, na poziv grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, gde će se priključiti večeri sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative „Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)“.

Sutradan, 11. juna, nemački kancelar odlazi u Severnu Makedoniju, a zatim i u Bugarsku.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta kancelara, u fokusu putovanja Olafa Šolca biće EU-perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Osim toga, dodaje se, centralna tema biće dalja zajednička reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Kako je navedeno na zvaničnoj internet-stranici kabineta nemačkog kancelara, više detalja o programu putovanja biće saopšteno u narednih nekoliko dana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.