Posle 20 godina: Svedočenje vojnika 549. motorizovane brigade o bici za Paštrik


U novim epizodama poznatog serijala TV Prva, „Život priča“, autorke Tatjane Vojtehovski, na 20 godina obeležavanja od početka bombardovanja SRJ od strane NATO-a, svedočili su nekada redovni vojnici Vojske Savezne Republike Jugoslavije, ali i jedna žena dobrovoljac iz sanitetske jedinice, Marina Milošević, koji su tokom borbi 1998, odnosno bombardovanja 1999, bili upućeni na Paštrik.

Karaula Gorožup na granici sa Albanijom, bila je jedna od najtežih za tadašnje služenje vojnog roka. Nalazila se na nepristupačnom terenu, vladali su, prema svedočenju, izuzetno loši vremenski uslovi, sa temperaturom i do minus 20. Takođe, prema ovim svedočenjima, vojnici su bili u neprestanim borbama na Paštričkim goletima i u vanrednom stanju, da bi tokom rata karaula bila i opkoljena, vojnici se u jednom trenutku povukli, a potom i ponovo povratili karaulu. Kako su vojnici svedočili, bombardovanje i borbe gotovo da nisu prestajali.

U ovu karaulu bio je raspoređen i tada 19-godišnji Borislav Đurović, pripadnik 55. graničnog bataljona, sa još trinaestak graničara. Sa pripadnicima OVK su se gledali golim okom, preko nišana.

U bici za Paštrik, učestvovali su vojnici 549. motorizovane brigade. O mesecima ratovanja, tzv. tepih napadima iz vazduha, svedočio je i pripadnik ove brigade Ratko Radaković, koji je u toj bici ranjen dva puta u istom danu i koji je takođe bio na redovnom odsluženju vojnog roka.

Ova jedinica imala je 14.000 pripadnika tokom samog bombardovanja i njom je komandovao general Božidar Delić. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo i Humanitarno pravo Kosova, za vreme oružanih sukoba između srpskih snaga i OVK, između 24. marta i 10. juna 1999., na Kosovu je, kako su u svojim izveštajima naveli, „u kampanji nasilja i terora koje su sprovele srpske snage, ubijeno ili prisilno nestalo više od 6.200 albanskih civila“, dok se takođe tvrdi da je u zoni odgovornosti 549. motorizovane brigade (Prizren, Đakovica, Orahovac i Suva Reka) ubijeno i nestalo više albanskih civila te ratne godine nego u zoni odgovornosti bilo koje druge brigade – ukupno 2.174.

FHP je protiv Delića 2008. podneo tri krivične prijave, takođe i protiv drugih članova komandnog lanca ove brigade. Prethodno je 2005, iz Kancelarije tadašnje haške tužiteljke Karle del Ponte, kako je u emisiji navedeno, stiglo pismo naslovljeno na jugoslovensko rukovodstvo, u kojem je navedeno da Delić nije bio predmet nijedne istrage koju je ona pokrenula i nije potencijalni optuženik, te da „visoko ceni odgovornost i saradnju“ sa Delićem u vezi sa istragama zločina OVK, i da je zabrinuta zbog prevremenog penzionisanja ovog generala.

Sama komanda 549. motorizovane brigade pokrenula je, kako se u emisiji moglo čuti, 253 krivične prijave protiv vojnika i starešina njihove brigade, uključujući i za ubistvo i dva silovanja, ali i protiv pripadnika OVK za dela terorizma.

Vojnici koji su govorili u ovoj emisiji, ne isključujući mogućnost zločina na pojedinačnoj osnovi, kategorički su odbili mogućnost da za ove zločine bude odgovorna cela 549. motorizovana brigada Vojske SRJ, svedočeći da su se borili isključivo protiv uniformisanih lica OVK, te da su najveći deo vremena provodili u borbama, a kada je počelo bombardovanje i štiteći se od vazdušnih napada. Naglasili su da su imali strogu komandu upravo generala Delića da se civili ne smeju dirati, odnosno da nisu smeli da imaju kontakte sa civilnim stanovništvom.

„Mi smo ponosni na svoju brigadu. Jedna mala brigada od 14.000 vojnika nije dozvolila da uđe ijedan strani vojnik. Izvršavali smo samo svoja naređenja“; „Ja sam član 549. brigade, a nisam zločinac“; „Mi smo se herojski suprotstavili NATO-u. On su bili gore, što nisu došli?“; „Meni ništa nije bilo teže, nego kada me je jedna žena dole u Mitrovici, kada smo se povlačili, pitala sa malim detetom – A gde ćemo mi? – e to mi je bio jedan od najtežih trenutaka“; „Komanda je glasila – nema nazad – iza je Srbija“; „Dali smo zavet našoj otadžbini, i tokom rata mi smo izvršavali zadatke naših pretpostavljenih, branimo otadžbinu i bili smo uvereni da je bilo ispravno ono što smo radili“ – rekli su vojnici u ovoj emisiji.

Kako su ovi bivši vojnici Vojske Jugoslavije videli rat iz svog ugla, pogledajte u dva dela emisije „Život priča“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.