Kocijančič: Primena sporazuma o pravosuđu odložena na zahtev Beograda, presudna integracija bez odlaganja

Iako je iz Evropske unije juče potvrđeno da su "svi koraci za integraciju pravosudnog osoblja kosovskih Srba u kosovsko pravosuđe završeni", te da su obe strane "ispunile svoje obaveze u tom pogledu", danas ističu da im je „žao zbog zahteva za odlaganje" primene sporazuma o pravosuđu. Zahtev je, dodaju, usledio "od strane Beograda", dok je Priština "ispunila svoje obaveze". U pisanom komentaru za naš portal, nakon što se srpski tužioci i sudije danas nisu pojavili na polaganju zakletve u kancelarijama kosovskog predsednika, Hašima Tačija, ističu i da je od presudnog značaja da se integracija pravosuđa odvija bez daljeg odlaganja. Iz Tačijevog kabineta, ranije danas – ocenjeno je da se imenovanje sudija i tužilaca nije dogodilo, jer je im je to "zabranjeno od strane Republike Srbije, sa namerom da se ne dozvoli integracija u pravosudni sistem Kosova", što je istovremeno "neuspeh i nesposobnost EU kao posrednika“. Beograd se još uvek nije oglasio.

Pročitajte još: 

Srpske sudije i tužioci se nisu pojavili na polaganju zakletve. Priština: Beograd da ispuni svoje obaveze

Srpske sudije sutra polažu zakletvu pred kosovskim predsednikom?

Kocijančič potvrdila: Sutra se očekuje primena sporazuma o pravosuđu, obe strane ispunile sve obaveze

"Evropska unija očekuje konstruktivan angažman za potpunu implementaciju svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga kojim fasilitira EU," navela je takođe portparolka EU, Maja Kocijančič, u pisanom odgovoru našem portalu.

Ona podseća da su se "predsednici Srbije i Kosova složili 31. avgusta 2017. da će se integracija pravosuđa dogoditi 17. oktobra" i ističe:

"Integracija je važna za poboljšanje vladavine prava širom Kosova, a posebno u regionu Mitrovice."

Za sada nema zvaničnih informacija koji je novi datum za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca, kao ni o tome šta je konkretan razlog današnjeg odlaganja njihove integracije.

KoSSev je ranije danas zatražio komentar od Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja se, međutim, još uvek nije oglasila.

Direktor ove kancelarije, Marko Đurić, u jutarnjem programu RTS-a izjavio je, sa druge strane – da "očekuje da će posao primene Sporazuma o pravosuđu između Beograda i Prištine biti završen do petka".

Četrdeset i dvoje sudija i četrnaest tužilaca srpskog pravosuđa na KiM-u pozvano je danas da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom, čime bi bili integrisani u kosovski pravosudni sistem, a istovremeno počela primena Sporazuma o pravosuđu Beograda i Prištine koji je postignut 2015. godine. Prema dogovoru između srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, 23. oktobra je, nakon integracije sudija i tužilaca – na Severu trebalo da počnu sa radom, po prvi put od 1999. – sudovi "Republike Kosovo".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.