Kocijančič: Izrada Statuta ZSO u okviru perioda od četiri meseca

Evropska unija je pozdravila saopštenje kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da "da mandat Upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Asocijacije/Zajednice većinski srpskih opština". Proces izrade Statuta trajaće "u okviru perioda od četiri meseca" – saopštila je portparolka EU, Maja Kocijančič. 

"Ovaj dugo očekivani korak omogućava sprovođenje sporazuma iz dijaloga o Asocijaciji/Zajednici većinski srpskih opština, što je obaveza koju je Kosovo preuzelo u dijalogu koji olakšava EU, prema sporazumima iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine," stoji u izjavi ove portparolke EU.  

Kao što je to navedeno u saopštenju direktorke za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku i zamenice generalnog direktora Evropske službe za spoljnu akciju, Angeline Ejhorst, koje je objavljeno ranije danas, i Kocijančič navodi da će EU pozvati glavne pregovarače iz Beograda i Prištine, njihove timove, kao i Upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Briselu, kako bi se "konstruktivno i u dobroj veri angažovali u proces izrade" statuta.

Iz Kancelarije za KiM su, međutim, naveli da, kako su istakli – opravdano sumnjaju u iskrenost sa kojom Priština sa višegodišnjim zakašnjenjem ulazi u proces izrade statuta Zajednice srpskih opština. Detaljnije čitajte u posebnoj vesti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.